Det våldsamma upploppet på Järvafältet – ”jag trodde att ”min sista stund” var kommen” – så beskriver en polis vad som hände
För ett par veckor sedan var det våldsamt upplopp på Järvafältet i samband med den eritreanska kulturfestivalen Eritrea Scandinavia. I en anmälan till Arbetsmiljöverket beskriver nu en polis vad som hände ur dennes synvinkel.
”Våldsamt upplopp: Tillsammans med ytterligare poliser hade till uppgift att bevaka en tillståndsbeviljad demonstration vid Järvafältet. Demonstranterna cirka 1 000 personer anlände till demonstrationsområdet. Demonstrationsområdet var cirka 40 meter brett och 100 meter långt. Vi hade blivit tilldelade 2 stycken staketvagnar. Staketen räckte inte på långa vägar att staketera in hela området. Vi fick varva med avspärrningsband för att markera området. Nästan direkt forcerade demonstranterna staketen och stormade mot oss. Min grupp som bestod av 8 poliser skulle stoppa cirka 1 000 mycket agiterade demonstranter. Demonstranterna ”vällde” ner mot oss och jag trodde att ”min sista stund” var kommen. Jag drog batong för att försvara mig. Demonstranterna rusade förbi, och mot ytterligare ett område som var inhägnat med staket. De rev staketet omgående och sprang in i området. Väl inne i området attackerade demonstranterna personerna som var inne i området. Det var som ett slagfält och människor slogs överallt med varandra. Det användes träklubbor, kofötter, järnstänger med mera vid attackerna. Personerna på insidan hade lagt upp ”vapenförråd” och verkade väl förberedda på attacken. Jag hamnade i början i mitten av slagfältet och större stenar ven över mitt huvud. Blev träffad av mindre stenar vid några tillfällen. Jag fick freda mig med batong och OCspray vid väldigt många tillfällen. Det våldsamma upploppet fortgick i över två timmar. Demonstranterna eldade upp ett flertal tält och bilar samt satte eld på gasolflaskor. Demonstranterna var mycket målmedvetna, och ville till alla medel komma åt personerna på insidan. Jag är övertygad att poliserna på plats förhindrade ett flertal dödsfall. Jag har aldrig varit med om något liknande”, skriver polisen i anmälan.
Polisen beskriver vidare händelsen som ”helt overklig”.
Efter upploppet frihetsberövades enligt uppgift 200 personer. 15 personer ska ha avvisats från Sverige.
/FoodMonitor