Fiskare i Luleå kan komma att gräva ner mer siklöja som används till gourméprodukten Kalix Löjrom
Gourméprodukten under det skyddade varumärket Kalix Löjrom tillverkas genom att rommen tas från fisken siklöja. Kvarvarande hanfiskar och speciellt honfiskar kan sedan emellertid vara svårsålda – och har till och med grävts ner på en ö utanför Luleå. I dagarna har ytterligare en fiskare i Luleå ansökt hos Jordbruksverket om att få gräva ner ännu mer på en annan ö nu när säsongen startar den 24 september – anledningen är att möjligheten till avsättning av fisken som minkfoder i Finland håller på att försvinna.
– Det är en nödlösning om det inte löser sig med Finland. Vi säljer det vi kan som färskt men problemen med löjfisket det är att det är så kort tid vi fiskar och så blir det så stora mängder löja så att då är det svårt att bli av med den på något annat sätt än som djurföda till minkfarmar, säger Lars Ökvist som är fiskare i Luleå.
Säsongen för att fiska siklöja till Kalix Löjrom börjar den 24 september och håller på i fem veckor. Under den korta tiden ska upp till kvoten på 1 400 ton siklöja tas upp av cirka 35 fiskare som använder båtar som är 10-12 meter stora.
För att få fram löjrommen brys honfiskarna vilket gör dem mindre attraktiva att använda som människoföda. En avsättning för fisken har alltså varit minkfarmar i Finland. Men eftersom minkfarmar nu enligt uppgift börjat avvecklas i det landet så tycks den möjligheten försvinna allt mer under de kommande åren.
Enligt Lars Ökvist kan det handla om tonvis av siklöja som ska grävas ner. Han har ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL

t20