bocuse_d_orMiljon till
svenska kockar
I veckan tog den svenska regeringen beslutet att satsa en miljon kronor på Sveriges deltagande i det informella VM för kockar - Bocuse d'Or.
– Det har gått oerhört bra för de svenska kockarna i Bocuse d'Or de senaste åren vilket har lett till att intresset för svensk mat och svenska råvaror har ökat i övriga världen, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.
 
– Därför är jag glad över att vi har fattat beslut om att stödja det svenska deltagandet och därmed säkerställa att Sverige kan finnas representerat även nästa VM, fortsätter Eskil Erlandsson.
 
Pengarna går till den svenska organisationen Gastronomi Sverige, som arrangerar Sveriges deltagande i tävlingen.
 
I bidraget ingår också att långsiktigt arbeta för att kock-EM, där de europeiska kockarna som får tävla i Bocuse d'Or koras, ska arrangeras i Stockholm 2014. Medlen ska bidra till att främja bilden av Sverige som en framstående gastronomisk nation och höja det allmänna intresset kring mat och matlagning.
 
Avsikten är att ytterligare 3 miljoner ska betalas ut till Gastronomi Sverige för samma ändamål under de kommande två åren, enligt Landsbygdsdepartementet.
 
/FoodMonitor