Kannibalism och andra oegentligheter på Aviagen SweChick – uppgifter i nytt avslöjande
KOMMENTAREN Djurrättsorganisationen Djurättsalliansen och Svt Uppdrag Granskning har idag avslöjat grava djurskyddsproblem på avelsbolaget Aviagen SweChick AB med säte i Åstorp. Föräldradjur svälts för att svenskarna ska få billig kyckling – vilket också får konsekvensen att kannibalism frodas – höns äter varandra levande på svenska gårdar. Dessutom avlivas hönor och tuppar utan att först bedövas – vilket är otillåtet i Sverige.
Den svenska kycklingindustrin använder snabbväxande djur av typen Ross i slaktkycklingproduktionen som servar bland andra Kronfågel och Guldfågeln. Ett massivt problem med detta är att föräldradjuren som ska lägga äggen till dessa kycklingar och leva längre måste svältas så att de inte äter ihjäl sig. Då kan alltså kannibalism bli konsekvensen.
Så för att svenskarna ska få billig kyckling måste ett ofantligt onödigt djurlidande tolereras. Därför är svensk kycklingproduktion som den ser ut i dagsläget helt ohållbar och borde upphöra.
Det är framför allt tack vare att Djurrättsalliansen lyckats filma inne på svenska gårdar som oegentligheterna kommit i ljuset. De är aktivister men har använt sig av en klassisk journalistisk metod som kallas Wallraffa – genom att ta anställning som djurskötare och arbeta undercover inom kycklingindustrin.
– Jag hade svårt att föreställa mig vad jag skulle få bevittna, även om jag misstänkte att det skulle se hemskt ut. Men jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle se så illa ut som det gjorde, berättar den person som arbetade undercover, enligt Djurrättsalliansens sajt.
Uppdrag Granskning försökte få tillstånd av den svenska kycklingindustrin att filma på gårdar men fick nobben. Det är patetiskt – och ett hån mot konsumenterna.
Det pekar också på inkompetens hos branschorganisationen Svensk Fågel att inte hjälpa till med det. Men kanske industrin i dagsläget helt enkelt har för mycket att dölja.
Den slutsatsen kan man dra då länsstyrelsen gång på gång gör föranmälda besök på svenska gårdar inom kycklingindustrin som ändå resulterar i kontrollrapporter där oacceptabla brister konstateras.
Istället fick programmet åka till Norge för att filma där öppenheten är större – och där industrin använder en mycket större andel långsamtväxande föräldradjur som inte har några foderrestriktioner – och alltså slipper att svälta och bli kannibaler.
Till råga på allt ska det ha visat sig att lönsamheten i Norge är större – och att man där dessutom vill arbeta enligt ECC.
I Sverige är bara en procent av kycklingarna av en långsamtväxande sort.
I inslaget på Uppdrag Granskning framträdde även frimuraren och landsbygdsministern Peter Kullgren som skulle kommentera.
Han gav ett svagt och okunnigt intryck.
Kanske ministern borde intressera sig mer för djurskyddet i den svenska matproduktionen.
Sverige har blivit omsprunget på det här området – så kan vi inte ha det.
Avigen meddelade att man gjort sig av med sin svenska vd i Aviagen SweChick. Kanske inbillar sig bolaget att det räcker med det.
Låt mig berätta en hemlighet: det gör det inte.
Ohållbart är ordet.
HÅKAN FRISELL
LÄS MER: Flock till svenska kycklingindustrin har vaccinerats av misstag mot Newcastle – hårdbevakas på gård i Skåne

t20