Livsmedelsverket: låg risk för listeria i vegetariska pålägg
Livsmedelsverket meddelar att man efter att ha fått frågor om skivade vegopålägg och listera nu har tagit fram råd till konsumenter.
– Vi har undersökt detta och ser att listeria växer långsamt i den här typen av produkter. Även för personer i riskgrupp för bakterien går det därför bra att äta vegetariska pålägg under hela hållbarhetstiden fram till utgångsdatum, säger Catarina Flink, mikrobiolog på Livsmedelsverket, enligt ett pressmeddelande.
Livsmedelsverket påpekar också att vegetariska smörgåspålägg har lågt pH-värde och innehåller ofta konserveringsmedel – vilket bromsar tillväxt av listeria.
Det går också att ta kål på bakterien.
”All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta även för den som är i riskgrupp för listeria. Listeria dör nämligen när maten upphettas till minst 70 grader”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.
LÄS MER: Nya råd till riskgrupper för listeria om vegetariska pålägg och vissa korvar
/FoodMonitor
Fakta:
Listeria kan enligt Livsmedelsverket orsaka allvarlig sjukdom hos personer som tillhör någon av riskgrupperna – som gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar.