Kina bromsar kommersialisering
av genmodifierat ris och vete
De Kinesiska myndigheterna har beslutat att tills vidare stoppa kommersialiseringen av GM-ris och GM-vete i landet. Det rapporterar den kinesiska nättidningen hexun.com som tagit del av information från en källa inom det kinesiska jordbruksdepartementet. Miljöorganisationen Greenpeace välkomnar beslutet.
 
”Det här är en milstolpe i processen att stoppa all kommersiell produktion av GM-ris i Kina”, säger Pan Wenjing vid Greenpeace Food and Agriculture, i en kommentar.
 
Enligt källan som hexun.com refererar till så kommer den kinesiska staten inte att kommersialisera genmodifierat ris eller vete under de kommande 5-10 åren.
 
Samtidigt kommer uppgifter om att kommersialiseringen av GM-majs fortlöper.
 
Anledningen är att den kinesiska produktionen av stapelgrödorna ris, vete, och majs ökar stadigt, samtidigt som efterfrågan på ris och vete minskar.
 
Kina har i sin femåriga utvecklingsplan för jordbruket som mål att uppnå en hundraprocentig självförsörjningsgrad för dessa tre stapelgrödor.
 
Eftersom det enligt hexun.com är osannolikt att arealerna av majsodlingar i landet kommer att kunna ökas i takt med efterfrågan är Kina berett att satsa på GM-majs.
 
/FoodMonitor