aplatburk_oppenPepparkakor tog priset
Under den pågående Matlandetkonferensen på Öland korades Årets Uppstickare 2011. Vinnare blev Nyåkers pepparkakor och utmärkelsen delades ut av landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
 
– Gammal är äldst. Genom att kombinera tradition med innovation och ett modernt affärstänk har Nyåkers pepparkakor skapat ett framgångsrecept som nu skördar stora exportframgångar, säger Livsmedelsföretagens VD Agneta Dreber i en kommentar.
 
Nyåkers pepparkakor är i dag en av de äldsta pepparkaksbagerierna i Sverige. Tillverkningen, som även omfattar andra kakor än pepparkakor, sker i Nyåker, en ort med bara drygt 100 invånare i Nordmalings kommun. Nyåkers omsätter 75 miljoner kronor och har 48 anställda. Som jämförelse omsatte man 2005 57 miljoner kronor och hade 38 anställda. Exportsatsningen har inneburit att cirka 35 procent går på export i dag.
 
– Nyåkers pepparkakor är ett särdeles gott exempel på ett genuint och entreprenörsdrivet landsbygdsföretag i Matlandet Sverige. Pepparkakor utgör också ett hjärtligt inslag i den svenska fikakultur som sprider välbefinnande världen över, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
 
Fakta:
Årets Uppstickare är ett pris för framgångsrika livsmedelsföretag som gör innovativa, högförädlade produkter som innehåller svenska råvaror. Ett krav är att företaget under de senaste tre åren ska ha ökat sin omsättning och samtidigt visat positiva resultat efter finansiella poster. Auktoriserad revisorn PG Pettersson på Deloitte har bistått juryn med en granskning gentemot de ekonomiska kriterierna.
 
/FoodMonitor