Jätteräkor orsakar misär
Konsumtionen av jätteräkor i Sverige skapar förödelse och social misär i områden i Bangladesh. I en ny film avslöjar Naturskyddsföreningen hur det ligger till. 
 
”Trots att jag besökt räkodlingar i Asien, Afrika och Latinamerika blev jag tagen av de nya resultaten. Ekosystem förstörs och naturresurser utarmas vilket i sin tur leder till social misär”, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.
 
”Dessutom besprutas räkor med kemikalier som inte bara förstör miljön utan också är giftiga att äta. Ytterst är det konsumenter i rika länder som Sverige som driver ödeläggelsen. Det ger hopp i eländet – medveten konsumtion kan snabbt leda till förbättringar.”
   
De senaste tio åren har den svenska importen ökat med 600 procent.
 
Jätteräkorna produceras under fruktansvärda förhållanden. Räkodlarna anklagas för att använda brutala metoder och beslagta mark från lokala bönder. Kritiska bönder utsätts för tortyr.
 
Dessutom används olagliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. För att öka intäkterna händer det att räkorna injiceras, ofta med smutsigt vatten, för att de ska väga mer.
 
I Sverige säljs jätteräkorna från Bangladesh i Vi-butikerna och av många lokala Ica-handlare.
 
Enligt Mikael Karlsson är det bara konsumenterna som kan sätta stopp för rovdriften.
 
”Det finns bara ett sätt att få stopp på den ohållbara räkproduktionen. Säg nej till jätteräkan. Ett enkelt sätt för var och en att ta ansvar för miljön och människorna. Tänk om även de många ICA-butiker och andra som säljer dessa miljövidriga produkter kunde ta sitt ansvar för människor på andra håll i världen”, säger han.
 
/FoodMonitor