3N Produkter förbjuds att använda sulfit, citronsyra och äppelsyra till potatis
Potatisbolaget 3N Produkter AB i Helsingborg har i dagarna fått ett förbud från Helsingborgs stad gällande kemikalierna sulfit, citronsyra och äppelsyra som används till potatis – och hotas med totalt 320 000 kronor i vite. 3N Produkter slår nu ifrån sig – Dan Palmsten, kommersiell chef, förklarar läget och berättar att bolaget ansökt om inhibition av beslutet och överklagat.
”… anmärkningsvärt att vi får ett förbud mot att behandla potatis med skal som är klyftad, då detta är branschstandard”, skriver han i ett mejl till FoodMonitor.
”Vi anser oss ha väldigt god kontroll på sulfithanteringen generellt sett, dock har vi tagit ut för lite prover på skuren potatis i år vilket vi ändrar på nu.”
(Sulfit används i livsmedel som ett konserveringsmedel /red)
Efter att ha gjort ett kontrollbesök menar Helsingborgs kommun att 3N Produkter släppt ut livsmedel på marknaden som innehåller sulfit över gällande gränsvärde. Och inte nog med det, bolaget ska inte ha koll på hur mycket sulfit det handlar om.
”Tillsättandet av sulfit sker … utan kontroll av hur hög halten sulfit blir i slutprodukten, vilket medför att slutprodukten utgör ett osäkert livsmedel”, skriver myndigheten.
3N Produkter använder enligt Helsingborgs stad på ett otillåtet sätt citronsyra och äppelsyra till oskalad potatis.
”… ni saknar kunskaper rörande användning av tillsatserna sulfit, citron- och äppelsyra”, skriver Helsingborgs stad till 3N Produkter.
Det ska enligt ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL