Fantiserar Livsmedelsverket om FoodMonitors källor?
KOMMENTAREN FoodMonitor har de senaste åren kunnat avslöja oegentligheter som konstaterats på Livsmedelsverket och deras kontrollobjekt. Myndigheten har svarat med omfattande maskeringar av sina allmänna handlingar.
Den senaste tiden har Livsmedelsverket börjat maskera händelser på slakterier men lämnat bland annat namn och andra personuppgifter om leverantörer och transportörer helt omaskerade – vilket utgör en allvarlig risk att oskyldiga pekas ut som klandervärda.
När vi frågar Livsmedelsverket varför man agerar på detta sätt säger myndigheten att man misstänker att vi fått uppgifter på annat sätt – som från länsstyrelsen.
När vi i dagarna begärde en handling som handlade om KLS Ugglarps gjorde man maskeringen omvänt. Personuppgifter maskerades och händelsebeskrivningen lämnades omaskerad. Livsmedelsverkets verksjurist hävdade sedan att det var av förbiseende.
En slutsats kan vara att Livsmedelsverket fantiserar om våra källor – det är mindre bra och ett agerande som inte tycks stämma överens med Tryckfrihetsförordningen.
Alternativt, om det är så att man försöker efterforska källor så kan det vara ett brott mot grundlagen.
HÅKAN FRISELL