Studenter som gått på naturbruksgymnasium bör få extra meritpoäng vid antagningen till veterinärprogrammet på SLU
KOMMENTAREN Trots att elever som gått på naturbruksgymnasium får arbeta med bland annat stordjur under sin utbildning och exponeras för veterinärens vardag, så får de inga extra meritpoäng vid antagningen till veterinärprogrammet på SLU – till skillnad från studenter från teoretiska gymnasier som läst moderna språk som spanska. Det borde rättas till.
– Det är bedrövligt. Det skulle kunna vara värdens enklaste sak att underlätta för naturbrukselever att komma in på veterinärprogrammet, säger Anders Westlund som är vd, skolchef och delägare i anrika Lillerudsgymnasiet i en intervju jag nyligen gjorde med honom åt tidningen VeterinärMagazinet.
Lillerudsgymnasiet erbjuder olika inriktningar inom lantbruk, djurvård och hästhållning. Man har bland annat en egen veterinärklinik, en anställd veterinär och en djursjukskötare. Veterinären och studenterna behandlar ett cirka 20 patienter per vecka.
Inte nog med det. Skolan har hunddagis, en mjölkgård med 60 mjölkkor, en smågrisproduktion i en grisgård med 100 suggor, har ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL