salmonella2024-07-25
Mängder med ägg återkallas – 36 000 höns ska avlivas
Äggbolaget Kronägg återkallar ägg som ”försiktighetsåtgärd” – kan innehålla salmonella. Hos äggbonden som leverat äggen ska, enligt SVT Nyheter, 36 000 höns avlivas.
”Äggen med stämpel 2SE684-35 samt 2SE684-36 kan innehålla salmonella”, skriver Kronägg i ett pressmeddelande.
”Producenten av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i stallmiljön i ett av de stall där äggen har värpts. Inga ägg har bekräftats med smitta, men som försiktighetsåtgärd så återkallas nu ägg från aktuell producent. … Varorna kan innebära en hälsofara, men salmonella dör inom några sekunder vid 65 grader Celsius. … Salmonella är en sjukdomsframkallande bakterie som kan orsaka tarminfektioner hos människor. Typiska symtom på salmonellainfektion är diarré, illamående, buksmärtor, feber och kräkningar.”
Enligt Kronägg handlar återkallandet om denna produkt:
”Kronägg, Ägg från frigående höns inomhus förpackat i 6-pack, 10-pack, 15-pack, 18-pack, 20-pack och 30-pack.”
”Ägg från Frigående höns inomhus stämplat med: 2SE684-35, 2SE684-36 på ägget. Förpackningen är märkt med packerinummer SE 007. Det är endast ägg och förpackning med dessa produktkoder som berörs.
Bäst före datum till och med 2024-08-13.”
Enligt Kronägg har de aktuella äggen sålts hos dagligvarukedjan ICA.
Dessa grossister ska ha distribuerat äggen:
ICA Sverige AB
Mathem
Martin & Servera AB
Svensk Cater
Menigo
Everfresh
Axfood och ICA meddelar att även de återkallar de aktuella äggen.
– Att det påträffats salmonella i stallmiljön är mycket olyckligt och något vi ser allvarligt på. Vi utreder nu tillsammans med leverantören hur det har kunnat ske, och hur det kan förhindras framöver, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård, enligt ett pressmeddelande.
– På ICA gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske och hur vi säkerställer att det inte händer igen, säger Niklas Warén, kvalitetschef på ICA Sverige, enligt ett pressmeddende.
/FoodMonitor