kontroll2024-08-05
Hot och underfinansierad djurskyddskontroll på Länsstyrelsen Södermanland bränner ut handläggare – och ökar risk för djurlidande
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Arbetsmiljöverket konstaterat allvarliga brister i arbetsmiljön på Länsstyrelsen Södermanland – djurskyddshandläggare utsätts för ett ökat antal allvarliga hot. Enhetschefen Zandra Mattsson berättar nu om situationen – som det senaste halvåret försämrats rejält på grund av fler inkomna djurskyddsanmälningar kombinerat med, enligt uppgift, en under längre tid underfinansierad verksamhet.
– Dels så har vi fått in många fler djurskyddsanmälningar och de anmälningar vi får in är mycket mer omfattande och det är tuffa ärenden vilket också resulterar i fler kontroller, säger hon.
– Men också kontroller där det är mer omhändertagandeärenden av djur och då kan det vara tuffare för djurägarna att vara i den situationen, vilket också ökar risken för hot och våld mot medarbetarna.
Första halvåret i år var det enligt Länsstyrelsen Södermanland 14 interna incidentrapporter som handlade om bland annat hot mot djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Södermanland. Samma period förra året var det två sådana incidentrapporter.
Enligt Zandra Mattsson är möjliga anledningar till ökningen att djurhållare har fått det allt svårare ekonomiskt, att okunskapen om djurens behov ökat i samhället och psykisk ohälsa – och att myndighetens beslut sedan i ökad omfattning leder till reaktioner som hat och hot.
– Vi ser fler ärenden där djurägaren inte tar sina djur till veterinären för de inte har råd och då blir det djurskyddsbrister. I vissa fall måste vi omhänderta djuren för att de inte får den primärvård de behöver. Sedan vi ser också andra ärenden där man har inte förståelsen att djuret inte mår bra och det tycks ha ökat ganska rejält faktiskt, säger hon.
– Psykisk ohälsa ser vi hos många djurägare.
I ett antal av de interna incidentrapporterna i år nämns hot om ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Foto: Länsstyrelsen Södermanland.