afoglia-18Lotta följer sin passion
Att satsa på ”passionsprojekt” är folk i allmänhet försiktiga med i dessa tider, ofta stannar det vid vackra tankar över ett glas rött. Detta hindrade dock inte Lotta Siwertz från att nyligen starta importföretaget Foglia, som är ett resultat av hennes ständigt växande passion för medelhavsprodukter av högsta kvalitet, med huvudfokus på gårdsproducerade olivoljor. "Jag känner att det här är mitt kall", säger Lotta som just nu bland annat lanserar olivoljeserien Privilegio från Toscana, anordnar olivoljeprovningar för företag och laddar upp delikatesser i den nya webshopen.
 
Lotta arbetade tills för några år sedan med Internet och marknadsföring, men trivdes inget vidare. Känslan var att något saknades.
 
– Det stämmer. Problemet var att jag inte jobbade med det som är mitt kall och min stora passion, men inte visste om det ännu. Intresset för olivolja och medelhavsprodukter har däremot funnits där länge, säger Lotta.
 
Inspirerande samarbete  
 
Den som för några år sedan fick Lotta in på importörspåret på allvar var Mia Gustavsson, olivoljeexpert som driver importföretaget OliOli. Det började med att Lotta gillade Mias produkter och privat beställde från henne med jämna mellanrum:

– Det här utvecklades till såväl varm vänskap som samarbete. Jag började genom att vara distributör till Mias produkter och hon drillade mig kunskapsmässigt och inspirerade mig enormt mycket. Vi samarbetar fortfarande och Mia är fortfarande en stor inspiration, när jag nu själv blivit importör genom att starta Foglia.
 
Vad fick dig att ta steget och ”kasta dig ut”?

foglia-13– Här kommer passionen in i bilden. Jag var på en workshopresa i Toscana och hittade där gårdsoljeserien Privilegio som blev mitt första skötebarn. Jag upptäckte dem i mängden direkt och sparade mötet med producenten till sist samtidigt som jag hoppades innerligt att oljan skulle vara lika bra som den såg ut och att jag skulle få personlig kemi med producenten. För mig är det nämligen väldigt viktigt att personkemin stämmer, såväl med leverantörer som med kunder, samt givetvis att förpackningarna och etiketterna speglar varans kvalitet. Privilegio är mitt i prick på alla dessa sätt och där någonstans bestämde jag mig för att kasta mig ut!

Något för alla smaker
 
Privilegio-serien (foto) är ett samarbete mellan åtta gårdar i områdena kring Pisa som bildat konsortiet ”Consorzio Produttori Olio delle Colline di Pisa” och erbjuds nu av Foglia i fem varianter. Oljorna är av högsta kvalitet och produceras i vissa fall i mycket begränsade mängder.
 
– Tanken är att jag ska kunna erbjuda en olja för alla smaker. Jag är jätteglad över det här samarbetet och känner att det finns intresse på marknaden för riktigt bra oljor. Givetvis erbjuder jag en rad andra produkter men Privilegio har en speciell plats i hjärtat, säger Lotta, som också konstaterar att det allra roligaste är att vara ute bland människor och hålla i sina olivoljeprovningar.

– Där är jag i mitt esse! Den personliga kontakten och att få lära svenskarna om vad riktigt bra olivolja innebär. Det är en stor del av mitt kall.
  
Hur ser framtiden ut?

– Mycket lovande. Nyligen startade jag min webshop där jag nu förbereder för fullt med att erbjuda presentlådor till jul och att utöka sortimentet med fler delikatesser. Jag har också hunnit inleda samarbete med ett antal leveranskunder av olika storlek och letar ständigt efter nya, spännande samarbeten och distributionskanaler.

– Ett riktigt stort, regionalt projekt står dessutom i startgroparna. Detta kommer inte gå att missa när det väl är sjösatt, avslutar Lotta Siwertz med en lätt blinkning.

 

foglia

 

     Läs mer på Foglia´s hemsida 
 
     Direktlänk till Foglia´s webshop
 
 
/Mats Holmström, FoodMonitor.se, 2011-10-04

t20