RadiacodeIMG_9442
Radioaktivitet i mat en viktig del av Livsmedelsverkets beredskapsbyggande
Radioaktiv kontaminering av livsmedel en viktig faktor att ta hänsyn till när det gäller den svenska livsmedelskontrollen. Livsmedelsverket analyserar därför tillsammans med Göteborgs Universitet och SSM en rad olika livsmedel för att bygga upp kunskap och rutiner.
– Vi jobbar väldigt mycket med beredskapsbyggandet och vi följer världsläget och försöker anpassa våra aktiviteter efter det, säger Jenny Aasa som toxikolog på Livsmedelsverket.
– Vi har gjort mätningar av radionuklider i olika livsmedel som är typiska för en medelsvensk konsument så det håller vi på att sammanställa just nu.
Jenny Aasa berättar att Livsmedelsverket regelbundet samlar in livsmedel som är ett genomsnitt av vad den svenska befolkningen äter – i den så kallade matkorgsundersökningen.
– I alla tidigare sådana matkorgar så har vi fokuserat på kemiska ämnen, näringsämnen och vitaminer. Men den här gången så har vi inkluderat radionuklider.
Varför har ni gjort det?
– För ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Bilden: FoodMonitor använder instrumentet Radiacode 103 för att mäta radioaktivitet i en matbutik i samband med en ny granskning. Foto: FoodMonitor.