Livsmedelsverket pekar ut gårdsslakteri men maskerar vad slakteriet ska ha gjort
KOMMENTAREN Livsmedelsverket har denna vecka vänt sig med ett ”överlämnande av djurskyddsärende avseende slakteri” till länsstyrelsen som handlar om ett gårdsslakteri. Men vad som påstås ha hänt har Livsmedelsverket maskerat så hårt att det inte går för media att utröna.
Det här är ett problem även för gårdsslakteriet som i handlingen pekas ut för något okänt.
Så här maskerade Livsmedelsverket en del av den aktuella handlingen:
slakteri2024-10-12
FoodMonitor har pratat med gårdsslakteriet som berättade att det inträffade handlade om avblodning av ett djur. Djuret ska ha avblodats efter 10 sekunder. Tidsgränsen är en minut. Men Livsmedelsverket var ändå inte nöja.
– Avblodningen var inte tillräckligt bra, säger en representant för slakteriet att Livsmedelsverket påstått.
Varför Livsmedelsverket väljer att maskera händelsebeskrivningar är obegripligt. Det lägger hinder i vägen för media som har som uppgift att avslöja oegentligheter inom köttindustrin. Uteblivna avslöjanden möjliggör onödigt lidande bland livsmedelsproducerande djur.
Den typen av sekretess är även dålig för industrin såväl som för de konsumenter som vill veta vad som sker på våra slakterier och inte vill köpa kött från djurskyddsärenden.
Dessutom misstänkliggör Livsmedelsverket helt i onödan personer och bolag med sina, i mitt tycke, bristfälliga utlämnanden av allmänna handlingar.
Kanske Livsmedelsverket kunde överväga att backa och applicera sekretessen så som man gjort tidigare. Alltså att maskera personuppgifter och liknande men låta händelsebeskrivningar och bilder av vad som hänt livsmedelsproducerande djur vara omaskerade?
Livsmedelsverket är idag en havererad myndighet – det har vi kunnat rapportera om i flera artiklar i år.
HÅKAN FRISELL