Matbolaget Orkla Foods Sverige AB i Malmö meddelar att man tagit fram en ny hållbarhetsstrategi. Det blir bland annat mer återvinningsbara förpackningar och mindre salt och socker i produkterna. Foto: Sophie Håkansson/Orkla Foods Sverige.
Livsmedelsverket håller föreskriftsrätt över huvudet på slakterier
KOMMENTAREN Livsmedelsverket har länge inte velat medge att det finns några större problem kring planeringen av kontroll vid slakt. Detta trots kritik från slakterier. Nu låter det emellertid annorlunda. I dagarna har man skickat ut en remiss till 80 företag, organisationer, och myndigheter. Livsmedelsverket vill använda sin föreskriftsrätt.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en officiell veterinär, OV, under tre slaktdagar förra månaden på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga upptäckt totalt fyra ostuckna kycklingar, så kallade rödskinn. Slakteriet beklagar det inträffade och meddelar att säkerheten kring avblodningen ska ökas ytterligare.
KOMMENTAREN Det senaste året har Förvaltningsrätten i Uppsala dömt ett antal livsmedelsföretag att betala viten efter ansökningar från Livsmedelsverket. I många av domarna påpekar domstolen att man förelagt livsmedelsföretag att svara på Livsmedelsverkets påståenden men att de inte gjort det. Detta är ett stort problem.
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, meddelar att Lotta Berg, professor i husdjurens miljö och hälsa vid SLU, var en av fem veterinärer som denna vecka tilldelades Världsveterinärförbundets, WVA, djurvälfärdspris vid förbundets världskongress i Barcelona. Professorn och de andra pristagarna får priset för exemplariskt arbete för djurvälfärdens värnande och främjande.
Fyra kycklingar har under april månad gått igenom bedövningen och sedan ostuckna förts genom ett skållbad på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga. Det har en officiell veterinär, OV, upptäckt. Bilden: Tre av de totalt fyra rödskinnen. Foto: Livsmedelsverket.