KOMMENTAREN Det senaste året har Förvaltningsrätten i Uppsala dömt ett antal livsmedelsföretag att betala viten efter ansökningar från Livsmedelsverket. I många av domarna påpekar domstolen att man förelagt livsmedelsföretag att svara på Livsmedelsverkets påståenden men att de inte gjort det. Detta är ett stort problem.
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, meddelar att Lotta Berg, professor i husdjurens miljö och hälsa vid SLU, var en av fem veterinärer som denna vecka tilldelades Världsveterinärförbundets, WVA, djurvälfärdspris vid förbundets världskongress i Barcelona. Professorn och de andra pristagarna får priset för exemplariskt arbete för djurvälfärdens värnande och främjande.
Fyra kycklingar har under april månad gått igenom bedövningen och sedan ostuckna förts genom ett skållbad på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga. Det har en officiell veterinär, OV, upptäckt. Bilden: Tre av de totalt fyra rödskinnen. Foto: Livsmedelsverket.
Anmälan: Mumifierade råttkadaver på livsmedelsföretag i Södertälje
En person som varit och arbetat i lokaler som ett livsmedelsföretag i Södertälje använder till livsmedelsproduktion har nyligen anmält avvikelser. Det handlar om allvarliga hygienbrister.
Nyligen slaktades det ett lamm på ett slakteri i Kalmar län där lammets nacke knäcktes och huvudet skars av innan djuret var dött. Blodet sprutade. Detta trots att djuret av slakteriet ansetts bedövat och avblodat bara 30 sekunder efter det att djuret stuckits. Det inträffade får Länsstyrelsen i Kalmar län att förtydliga för slakteriet vad ”dött” betyder.