Portfolio

Fortsatt utredning efter listeriafynd på Coco & Carmen i Stockholm
Miljöförvaltningen i Stockholm meddelar att man har tagit 66 prover efter ett listeriautbrott kopplat till restaurangen Coco & Carmen på Östermalm. 45 prover från livsmedel och 16 omgivningsprover har analyserats. Av dessa var 16 livsmedelsprover och 4 av de tidiga omgivningsproverna positiva.
Proverna togs mellan den 30 september och 9 oktober. Sju av omgivningsproverna togs efter att lokalen sanerats.
Miljöförvaltningen skriver:
"Vår utredning har inte kunnat fastställa orsaken till att företaget fått tillväxt av listeria i sina lokaler eller varför halten i tre prover är högre."
Tre prover sticker ut med högre halter listeria:
Tryffelmix (>3 000 cfu/g)
Semifreddo Espresso (<3 000 cfu/g)
Vildsvinsconsommé (640 cfu/g)
Råvarorna i de två kalla rätterna (Semifreddo och tryffelmix) har inte historiskt kopplats till listeriarisk. Consommén är kokad, vilket normalt eliminerar listeriabakterier.
Enligt miljöförvaltningen har verksamheten genomfört tillräckliga åtgärder.
Dessa inkluderar:
• Omfattande sanering av lokalerna (utöver normal rengöring)
• Kassering av samtliga livsmedel förvarade per den 30 september
• Inköp av nya råvaror och viss ny utrustning (bland annat skärbrädor)
Uppföljande omgivningsprover från den 6 oktober visar inga spår av listeria. Efter detta datum har restaurangen redovisat ytterligare saneringstillfällen.
Miljöförvaltningen samarbetar med Smittskydd Stockholm, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Utredningen går vidare och man inväntar nu resultat av typning – en metod som jämför bakteriestammar i livsmedel med de som påträffats hos smittade personer.
/FoodMonitor
LÄS MER: Inga listeriafynd i 25 prover från Coco & Carmen – men tidigare analyser visade positiva resultat
Fakta:
Sammanställning: Drabbade och skador i samband med listeriautbrottet på Coco & Carmen:
(Källa: Medierapportering från SVT, Nyheter24 med flera).
Typ av påverkanRapporterade uppgifter från media
Antal sjuka / vårdfall Ett 15-tal personer har vårdats på sjukhus efter att ha ätit på restaurangen.
Sepsis (blodförgiftning) Minst tre till fyra personer har utvecklat sepsis.
Symtom Feber, frossa, huvudvärk, illamående, magproblem som diarré och kräkningar.
Vårdbehov Flera personer har behövt sjukhusvård. Ingen har enligt rapporter vårdats på intensivvårdsavdelning.
Smittspårning Cirka 400 personer som besökt restaurangen mellan 23 och 27 september har kontaktats i smittspårningen.
Antal anmälningar Mellan 60 och 80 anmälningar om misstänkt matförgiftning har inkommit till miljöförvaltningen i Stockholms stad.
Samtliga provresultat från miljöförvaltningens analys (30 sep–9 okt):
ProvnamnResultatHalt (cfu/g)Kommentar
Beiper Knolle (öppnad) Negativ  
Beiper Knolle (packad) Negativ  
Kumbu Negativ  
Regnbåge (oöppnad) Negativ  
Blåmusslor/kräm Negativ  
Kyckling Negativ  
Dumplings Negativ  
Kalvschnitzel Positiv <10  
Rabarber Negativ  
Havgus bit (hel) Negativ  
Passionsfrukt Positiv <10  
Madelainekakor Positiv <10  
Gelehallon Negativ  
Bakad choklad Negativ  
Äppelsorbet Negativ  
Kalix löjrom Negativ  
Granskott Negativ  
Vaniljglass Negativ  
Semifreddo Espresso Positiv <3 000  
Schiitake/ersättning Positiv <10  
Schiitake Royal Negativ  
Smetana kräm Positiv <10  
Vildsvinsconsommé Positiv 640  
Regnbåge (använd) Positiv <10  
Sockerärtor Negativ  
Koriandersås Positiv <10  
Ostkräm till persiljerot Positiv <10  
Dricksvatten – kaffe Negativ  
Dricksvatten – spis Negativ  
Dricksvatten – bar Negativ  
Gris (fel – Dalsjöfors) Negativ  
Ostkräm med Havgus Positiv <10  
Havgus bit Negativ  
Störrom/punk Negativ  
Currysås Negativ  
Gris (använd, ant. Rosersbergs) Positiv <10  
Körvelkräm Negativ  
Lingon Negativ  
Minimorötter Negativ  
Räkor Negativ  
Rädisor Negativ  
Gurka Positiv <10  
Tryffelmix Positiv >3 000  
Broccoli Positiv <10  
Tryffel Juli Positiv 6 Under analys

Omgivningsprover
PlatsResultatKommentar
Skärbrädor x 4 (vita) – svabb Positiv Före sanering
Skärbrädor (svarta) – svabb Positiv Före sanering
Skärbräda (vit) – kompress Positiv Före sanering
Bänk (räka) – svabb Positiv Före sanering
Bänk (räka) – kompress Negativ  
Bänk (fisk) – svabb Negativ  
Bänk (fisk) – kompress Negativ  
Mandolin Negativ  
Golvbrunn – svabb Negativ  
Vattenkran (kaffe) – svabb Negativ Uppföljande 6 okt
Vattenkran (spis) – svabb Negativ Uppföljande 6 okt
Bänk (fisk) – kompress Negativ Uppföljande 6 okt
Bänk (räka) – kompress Negativ Uppföljande 6 okt
Golvbrunn – kompress Negativ Uppföljande 6 okt
Produktkyl – kompress Negativ Uppföljande 6 okt
Bänk (skärbrädor) – kompress Negativ Uppföljande 6 okt
Denna artikel har skrivits med hjälp av AI.