stevia
Stevia istället för socker  
EU har beslutat att från och med den 2 december tillåta det naturliga sötningsmedlet stevia i livsmedelsprodukter i alla medlemsstater. Den svenska stevialeverantören Granular AB står i startgroparna. Först ut med en dryck i Sverige är enligt uppgift deras kund dryckesbolaget Vitamin Well AB.
 
”I och med beslutet så är allting klappat och klart. Vitamin Well börjar använda stevia i en av sina drycker för att testa hur konsumenterna reagerar på det. Liv Natur är ett annat bolag som också kommer med en produkt. Sedan finns det ett 20-tal andra bolag på g”, säger Filip Enocson på Granular AB´s marknadsavdelning.
 
Stevia är en stevioglykosid som utvinns ur plantan stevia rebaudiana (bilden, foto: Area Media Group, fotograf: Niel Langan) som ursprungligen kommer från Sydamerika. Steva är cirka 2-300 gånger sötare än socker, men saknar kalorier. Stevia har varit godkännt och använts bland annat i Japan sedan 70-talet. Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har inte hittat några tecken på att stevia skulle vara en hälsorisk för människor. Enligt Granular kan till exempel diabetiker dra stora fördelar av att byta ut socker mot stevia. 
   
”En av de många uppsidorna med stevia är att det är väldigt lämpligt för diabetiker att ta.”
 
I och med beslutet i EU så öppnas hela den europeiska marknaden nu för steviaprodukter. För den europeiska dryckesindustrin kan stevia bli ett sätt att bli av med sockret i sina produkter. Något som ofta har varit en akilleshäl.
 
”Stevia lämpar sig väl för drycker. Dryckesindustrin är på jakt efter sätt att byta ut sockret. Men också att övergå från artificiella sötningsmedel till naturliga. Den globala marknaden för socker och sötningsmedel beräknas uppgå till  50 miljarder dollar om året. I USA har Stevia´s marknadsandel vuxit från 1.8 till 9.1 procent hittills under 2011.”
 
Finns det några biverkningar med stevia?
 
”Det finns inga hälsonegativa effekter rapporterade.”
 
För att kapitalisera på den väntade efterfrågan har Granular startat ett eget bolag i Paraguay där stevian odlas. Man har redan anställt 40 personer.
 
”Vi har en systerorganisation i Paraguay. Där har vi även finansierat en stiftelse som arbetar med utbildning av bönder. Vi jobbar väldigt mycket med jordrättsfrågor och försöker få dem att organisera sig”, säger Filip Enocson.
 
FoodMonitor har varit i kontakt med Vitamin Well. Men bolaget vill inte bekräfta uppgifterna från Granular om att konsumenttester av en ny produkt med stevia är nära förestående. 
 
”Det är väldigt spännande att stevia nu kommer till den svenska marknaden och vi tittar självklart på vad det kan innebära för oss att skapa naturligt sötade produkter där sötningen inte medför några extra kalorier. Dock är det redan så idag att våra vitamindrycker endast innehåller cirka hälften så mycket kalorier som till exempel viss apelsinjos vilket gör att steviasötade produkter kan komplettera ett redan populärt utbud snarare än att ersätta någon av de befintliga produkterna”, säger Catharina Carlsdotter, marknadschef hos Vitamin Well AB, i en kommentar till FoodMonitor. 
 
Jon Orving, som är vd i Liv Natur AB, bekräftar emellertid uppgiften att hans bolag är nära en lansering av en dryck i Sverige innehållande stevia. Kanske redan i början av februari nästa år. Bolaget har tidigare lanserat steviainnehållande produkter i Frankrike. 
 
HÅKAN FRISELL
 
FoodMonitor-Fakta:
Granular AB.
Omsättning: 2.1 Mkr (2010).
Resultat före skatt: minus 17.1 Mkr.
Antal anställda: 9.