EU vill ta hårdare tag mot
barnarbete inom kakaoindustrin
EU måste göra mer för att bekämpa barnarbete inom kakaoindustrin. Det anser parlamentets utskott för internationell handel.
"Som världens största konsument av choklad måste EU ta ansvar för hållbarheten inom kakaosektorn", skriver utskottet, i ett uttalande.
 
Utskottet har därför tagit fram en ny resolution. Det blev aktuellt inte minst i samband med förhandlingarna om det nya kakaoavtalet.
 
"Under tillståndsprocessen för det nya Internationella kakaoavtalet betonade flera aktörer frågan om barnarbete på kakaoplantagerna. Eftersom vi ansåg att detta var en allvarlig fråga som inte kunde förbises, beslutade vi att ta upp frågan med hjälp av en resolution", säger föredragande Vital Moreira (S & D, Portugal).
 
Västra Afrika producerar cirka 70 procent av världens kakao. 7.5 miljoner människor arbetar inom sektorn. Produktionen är arbetskraftsintensiv eftersom mekaniska skördemaskiner ofta skadar kakaobönorna.
 
Enligt The International Labour Organisation finns det uppskattningsvis 215 miljoner barnarbetare runt om i världen. Cirka 152 miljoner av dessa är yngre är 15 år.
 
En del av barnen som arbetar på kakaoplantagerna kommer från den avskyvärda människohandeln som florerar i västra Afrika. Barnen hamnar ofta på odlingar i Ghana och Elfenbenskusten.
 
Den aktuella resolutionen uppmanar kakaohandlare, EU:s beslutsfattare, och konsumenter, att dela på ansvaret när det gäller att ta itu med barnarbete inom kakaoindustrin.
 
Enligt ledamöterna i utskottet krävs det ett omfattande ramverk för att säkerställa en rättvis och hållbar handel. Till exempel bör lagstiftningen säkerställa spårbarhet i hela leveranskedjan.
 
Parlamentet väntas rösta om resolutionen vid Europaparlamentets plenarsammanträde i mars. 
 
HÅKAN FRISELL
 

t20