olahakanssontumbagymnasiumMat från grunden
- till många
För tre år sedan tog Ola Håkansson (foto) över som kökschef på Tumba gymnasium och ökade antalet ätande från 300-400 per dag till 1150 per dag. Han lagar all mat från grunden. Nu har Scan, i samarbete med Ola, bjudit in kockar och kökspersonal i skolrestauranger för en inspirationsdag i köket.
 
Skolbespisningen har förvandlats till en restaurang, där gästerna är elever. Matglädje, matinspiraton och matlagning från grunden står på schemat. Scan meddelar att de första inspirationsdagarna pågår sedan igår på Tumba gymnasium fram till 1 mars. Vid intresse från landets skolor kommer inspirationsdagarna att kunna bokas på skolloven.  
 
Scan konstaterar att skolmaten idag är en konkurrensfråga och att varannan elev väljer skola utifrån om maten är bra.
 
– Ola är en stor inspirationskälla som mer än tredubblat antalet ätande sedan han tog över köket på Tumba gymnasium. Det är viktigt att elever äter en bra mat för både sin hälsa och för att orka prestera. Vi ville tillsammans göra något för att sprida matinspiration och matglädje, säger Linnéa Sundstedt, kam restaurang och storhushåll Scan.
 
Under en dag får deltagarna laga smakrika och innovativa rätter tillsammans med Ola. Ta del av nya tips i köket samt laga mat från grunden till många. Scan berättar om mervärden med svenskt kött. Tanken är att inspirationsdagen ska kunna bokas under loven av skolor från hela landet under detta år och vid stort intresse även nästa år.
 
– Vår tanke är att inspirera skolrestauranger och offentliga kök att laga mer mat från grunden med svenska goda råvaror. Använd en fin högrev till en egen kalops. Det är lite mer arbete men roligare för både personal och gäster. Smaksätt maten så att den smakar som hemma, alla tusen portioner ska smaka som om du bara gjort fyra, säger Ola Håkansson, kökschef Tumba gymnasium.
 
/FoodMonitor