annika_untMinisterbesök på Kockmössans dag
Imorgon, den 1 mars kl 10:30, tar en stor grupp skolkockar på sig kockmössan och beger sig till jordbruksministern Eskil Erlandsson på Landsbygdsdepartementet. Erlandsson kommer att få ta del av ett kravbrev på en utbildningssatsning och översyn av lagen. ”Det behövs något som liknar det nationella lärarlyftet, fast för kockar”, säger Annika Unt Widell (foto), Skolmatens vänner, ang. det faktum att en av tre i skolköken idag saknar ändamålsenlig utbildning.

– Klockan nio samlas förhoppningsvis massor med skolkockar på Stockholms Central för att samlat gå genom stan till mötet med ministern, berättar Annika Unt Widell för FoodMonitor.

– Enligt nya skollagen ska skolmaten vara näringsriktig. Staten vill också att maten ska vara klimatsmart, säker och ekologisk. Nu är det dags att möta upp med utbildning i köken. Idag är det svårt för de outbildade att leva upp till de krav som ställs, precis som det är svårare för de utbildade kockarna att få ut maximalt av sitt team, fortsätter hon.
 
Det är några av Sveriges mest framstående kockar och Skolmatens vänner som tillsammans utropar den 1 mars till ”Kockmössans dag”. Syftet är att fira yrkesstolta skolkockar och samtidigt är det viktigt att belysa bristerna. Att en av tre saknar utbildning rimmar dåligt med ökade krav på skolmåltiderna som redan drivits igenom, menar man.
 
Bakgrund: Allt startade som ett upprop på Facebook av kocken Barbro Fernström i Värmland. Många skolkockar runt om i landet gillade firandet av kockmössan den 1 mars och la upp foton på sig själva i kockmössa. Kökschefen Michael Bäckman på Annerstaskolan i Huddinge och Skolmatens vänner bestämde sig för att samla skolkockar för att möta landsbygdsministern, med kravet om relevant utbildning för alla i skolkök. Kravbrevet är undertecknat av bland andra kostchefsföreningen Kost&Näring, Föreningen Årets Kock, Skolkockslaget som ska tävla i OS i höst, matnestorn Kurt Weid och kända TV-kockar.
 
/Mats Holmström