amefAnna Maria håller seminarium mot matsvinnet
Anna Maria Corazza Bildt kämpar fortsatt mot matsvinnet. Den 26 mars bjuder hon in till seminarium i Europahuset på Regeringsgatan i Stockholm. Nyligen röstade Europaparlamentet igenom en rapport med förslag till hur svinnet ska minskas och Anna Maria vill sätta fart på kampanjen även i Sverige. ”Det är dags att vi uppmärksammar matsvinnet och hittar lösningar tillsammans”, säger hon.
 
– Det är ett ekonomiskt, miljömässigt såväl som etiskt problem. Varje ton bortkastad mat skapar i genomsnitt 4,2 ton koldioxid. Om vi slutar kasta bort var fjärde matkasse vi bär hem kan det likställas med att ta bort var fjärde bil från våra vägar, konstaterar Anna Maria Corazza Bildt, och fortsätter:

– Många är redan engagerade i Sverige. Landsbygdsdepartementet, livsmedelsföretag och butiker gör mycket och många olika initiativ är på gång. SaMMa (Samverkansgruppen för minskat matavfall) som är en mötesplats för företag, forskningsprojekt och myndigheter - engagerar samarbete och koordinering kring matsvinnets olika aspekter.
 
För att ytterligare lyfta fram problemet och öka medvetenheten bjuder Corazza Bildt in till seminariet där målet är att utbyta bra exempel och komma fram med konkreta förslag för hur man bör gå vidare med kampen för att minska slöseriet av mat.
 
– Det gläder mig att så många lämpliga talare deltar och att Carl-Jan Granqvist ska vara moderator. Jag är också glad att Sten Nordin finansborgarråd i Stockholm och Charlotte Nordström, kommunalråd i Skara ansluter sig för att förankra debatten på lokal nivå. För att leva som vi lär bjuder även mästerkocken Stefano Catenacci på en buffé med rester.
 
– Detta är startskottet på en process som jag hoppas ska bli en livlig, öppen och informell diskussion kring exempel på hur vi kan skapa delaktighet och förebygga matsvinn. Var och en kan göra skillnad, tillsammans kan vi driva förändring, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Program och anmälan via denna länk
 
/Mats Holmström