madeleinerecept27april2
Landleys Frestelser:
Hickorypenslad fläskkotlett med halloumigratinerade jordärtskockor, primörpesto och exotisk frukt
Madeleine Landley: Den här veckan har varit fylld av spännande möten. Helgen inleddes med en tur till lakritsfestivalen – paradiset för oss som älskar lakrits. Mässan som i år hölls i Münchenbryggeriet i Stockholm, bjöd på ett stort urval av både vanliga och ovanliga lakritsprodukter, samt en stor skara lakritstokiga besökare. Förutom en uppsjö av godis och praliner kunde man köpa annorlunda saker som lakritsöl, varm lakritschoklad, lakritsmüsli och lakritstandkräm. 

Vill du kolla på bilder ifrån lakritsfestivalen kan du besöka Landleys kök
 
Senare i veckan var jag i PS Matsals underbara lokaler och träffade två tjejer från Spendrups, killarna bakom webbshopen Lykka,samt en skara sköna matbloggare. Kvällen var en inspirationsträff inför del två i Bloggreceptboken som jag har blivit tillfrågad att vara med i. Förutom en trevlig kväll med god mat och matlagning var det kul att träffa andra som skriver om mat och få höra om deras erfarenheter som bloggare.
 
Veckan avslutades med ett besök i Älvsjö och matmässan Gastro Nord. Jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad. Mässan var både större och bjöd på mer intressanta saker än jag hade väntat mig. Det blev både trevliga möten, goda provsmakningar och mycket inspiration att ta med sig hem.
 
Nu är veckan snart över och i kväll bär det av ut till landstället för att varva ner och umgås med familjen… Att påstå att jag kommer att vila skulle vara att ljuga, för vid det här laget vet jag att jag inte mer än klivit ur bilen förrän jag tagit kommandot i köket. Massor av grillning står så klart på agendan och iPaden är i vanlig ordning fylld med idéer och recept som ska testas.
 
Hoppas ni får en trevlig Valborgsmässoafton, äter en massa god mat och att ni får chansen att umgås med människor ni tycker om. Här kommer ett recept som kan förgylla någon av kvällarna under ledigheten, självklart med ett passande vin till. Trevlig helg!
 
Hickorypenslad fläskkotlett med halloumigratinerade jordärtskockor, primörpesto och exotisk frukt 
 
För: 4 personer
Temperatur: 250°
Rekommenderat vin: Bonterra Chardonnay (nr 16632) - 135:- 
   

Halloumigratinerade jordärtskockor:
8 stora jordärtskockor
1/2 citron
1 msk olivolja
madeleinerecept27april11 vitlöksklyfta
200g halloumi
salt, peppar
 
Primörpesto:
2 morötter
1/2 knippe grön sparris
2 msk olivolja
1 dl solrosfrön
2 msk hackad basilika
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
 
Exotisk frukt:
1/2 färsk ananas
1 mango
1 kiwi
 
Fläskkotlett:
4 skivor fläskkotlett
2 msk hickorysås
2 tsk sambal oelek
salt, peppar
   
1. Skala och dela jordärtskockorna på längden och koka i saltat vatten ca 7 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form. Häll av vattnet och lägg upp jordärtskockorna med snittytan uppåt. Rör ihop rivet citronskal med olivolja och pressad vitlök. Pensla jordärtskockorna med oljan och riv sedan halloumi över. Gratinera sedan i 10-15 minuter i 250°.
 
2. Dela och koka primörerna i saltat vatten i 7 minuter. Häll av vattnet och ha ner primörerna i en mixer tillsammans med olivolja, solrosfrön, basilika och pressad vitlök. Kör till en slät smet och smaka sedan av med vinäger och kryddor.
 
3. Skala och skiva upp ananas, mango och kiwi. Blanda ihop i en skål.
 
4. Skiva upp fläskkotletten och pensla den med hickorysås och sambal oelek. Krydda och stek sedan i grillpanna.

 

 

 
madeleine1Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

 
/Madeleine Landley i FoodMonitor 27.04.2012