skyddaskogenimg_6361
Demonstration mot IKEAs
skövling av urskog i Karelen
Organisationen Skydda Skogen genomförde under lördagen demonstrationer utanför IKEAs varuhus runt om i landet. Detta för att protestera mot att bolaget använder urskog till bland annat köksmöbler.
 
– Vi vill uppmärksamma IKEA:s kunder på att IKEA:s fina ord om miljöansvar för träprodukter inte stämmer överens med verkligheten, säger Maria Westerberg, vice ordförande i föreningen Skydda Skogen (bilden till vänster).
 
skyddaskogenimg_6416– IKEA:s marknadsföring är inget annat än greenwash och det vill vi att allmänheten ska få veta.
 
Tv-programmet Uppdrag Granskning uppmärksammade tidigare i veckan hur IKEAs helägda dotterbolag Swedwood bedriver rovdrift i ryska Karelen. Skydda Skogen har själva dokumenterat bolagets agerande på plats. Organisationen har även gjort en anmälan till miljöcertifieringsorganet FSCs ryska samarbetspartner NEPCon. Swedwood är medlem i FSC. Med det ledde enligt Skydda Skogen ingen vart.
 
– Vår anmälan till den ryska certifieraren NEPCon ledde inte till några påföljder för Swedwood, vilket visar att FSC inte fungerar som miljömärkning, säger Linda Ellegaard Nordström, styrelseledamot, Skydda Skogen.
 
– Detta gör att IKEA kan fortsätta gömma sig bakom en miljöcertifiering men i det tysta skövla några av norra Europas sista intakta urskogsområden, säger Maria Westerberg.
 
Utanför IKEAs varuhus i Karlstad deltog cirka 10 personer i demonstrationen på lördagseftermiddagen. Ett kort tag efter det att den hade börjat gick bolaget på charmoffensiv. Ut kom representanter från varuhuset med en vagn och ville bjuda på kaffe - vilket ingen av de närvarande emellertid nappade på.
 

skyddaskogenimg_6398

Dessutom bjöd IKEA in ett par av organisationens representanter till ett möte inne på varuhuset.
 
– De var rara och trevliga men det var ett meningslöst möte. Sådana här möten fyller ett marknadsföringssyfte för IKEA. Man vill visa att IKEA bryr sig och lyssnar, säger Johannes Söderqvist, styrelseledamot, Skydda Skogen.
 
HÅKAN FRISELL
 
FoodMonitor-Fakta:
Skydda Skogen.
Omsättning: cirka 100 000 kronor.
Antal medlemmar: drygt 400 betalande.