madeleinerecept25maj1
Landleys Frestelser: Sconesinbakad lax med italienska smaker, citruscreme och gulbetsgratäng
Madeleine Landley: Det sägs bli fint väder i helgen och jag hoppas att meteorologerna för en gångs skull har rätt. Det är lustigt, från att ha gått och huttrat i vinterjacka slog det om och blev sommarvärme. Helt underbart! Vem blir inte på extra gott humör av sol och värme? Nu ser jag fram emot en skön helg på landet. Det har blivit mycket resande för mig på sistone och det ska bli skönt att bara ligga i hängmattan och filosofera. Om två veckor går mitt jobb-kontrakt ut, så jag har en del att fundera över...
 
Här kommer en gammal klassiker som jag hittade i gömmorna. Inspirationen fick jag i vintras då jag besökte Harrods i London. I en disk hade de en stor laxbit inlindad i någon sorts deg – smördeg troligtvis. Det såg så gott så jag tog med mig idén hem.
 
Som vanligt när jag hittar på ett recept vill jag göra det med en twist, därför är laxen i den här rätten inbakt i sconesdeg – jag tycker att det smakar godare och dessutom får en något mjukare finish. Citrustonerna i rätten går bra ihop med laxen och gulbetsgratängen. Den goda röran som bakas in med laxen blir pricken över i.

Sconesinbakad lax med italienska smaker, citruscreme och gulbetsgratäng
För: 4 personer
 
madeleinerecept25maj2Gulbetsgratäng:
2 st gulbetor
1 morötter
1 palsternacka
2 dl matlagningsgrädde
1 ägg

1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk sweet chilisås
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
 
Deg:
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1 dl mjölk
 
Lax:
1/2 röd lök
1/2 dl gröna oliver
1 msk rivet citronskal
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 tsk balsamvinäger
1 msk creme fraiche (34%)
salt, peppar
4 styckfrysta laxfiléer (á 100g)
 
Citruscreme:
1,5 dl creme fraiche (34%)
1/4 citron
1 msk rivet citronskal
salt, peppar, lökpulver
 
Servera med:
45g rucola
balsamvinäger
 
1. Skala och skiva rotsakerna tunt och hacka löken. Smöra en ugnsfast form och varva rotsaker med lök hela vägen upp. Vispa ihop grädde med pressad vitlök, sweet chilisås, vinäger, ägg och kryddor. Slå stanningen över och ställ in i 225° i ca 45-50 minuter.
 
2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan till en slät deg. Kavla ut degen och skär till fyra rektanglar.
 
3. Hacka röd lök och vitlök och skiva oliver. Rör ihop det med rivet citronskal, sambal oelek, balsamvinäger och creme fraiche. Smaka av med kryddor.
 
4. Skär bort eventuellt skinn ifrån laxfiléerna och lägg ut filéerna i ena änden av degfyrkanterna. Klicka ut röran ovanpå laxen, drag några drag med pepparkvarnen och rulla sedan ihop i degplattan. Tryck till ändarna så att de stängs. Lägg upp rullarna på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Ställ in i ca 20-30 minuter eller till det att sconeshöljet har fått fin gyllene färg. Vänd på rullarna efter halva tiden. Servera med en tuss rucola och en skvätt balsamvinäger.
 
5. Riv resten av skalet på citronen och blanda ihop med citronsaft och resten av creme fraichen. Smaka av med kryddor.

 

 
madeleine1Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

 
/Madeleine Landley i FoodMonitor 25.05.2012