madeleinerecept29mars1
Landleys Frestelser:
Kycklingfyllda rågcrepes med avocado- och äppelsallad
Madeleine Landley: Äntligen är tiden här då ägget får stå i centrum. Ägg ska ätas, ägg ska målas – och inte att förglömma, fyllas med godis. Men, vare sig du tänker lös- eller hårdkoka dina ägg har du säkert olika traditioner i din familj. Eller är du kanske en av dem som rynkar på näsan åt allt påsktrams?
Mycket av det vi har på påskbordet har sitt ursprung i äldre seder och traditioner där varje råvara hade särskild symbolik och ingick i någon form av ritual. Idag har dock påsken förlorat mycket av sin religiösa betydelse för många och blivit mer av en familjehögtid där traditioner och gammal folktro blandas med nya idéer och smaksensationer.
För mig handlar påsken just om det – glädje, gemenskap och god mat. Våren är på gång och familjen samlas för att äta och dricka gott. Efter en lång och kall vinter börjar man känna hopp om att det faktiskt kommer att bli sommar igen.
Förutom sill, ägg och potatis, äts det även mycket lamm och kyckling i Svenssonhemmen. Det är heller inte ovanligt att grillen plockas fram. Grillrecept kommer ni garanterat att få er beskärda del av framöver, men tills dess tänkte jag bjuda på en upphottad klassiker som görs i ugn.
Efter mängder av ägg och alldeles för många nävar påskgodis kan det sitta fint med en lättare middag eller matigare lunch. Då är de här goda crepesen trevliga att bjuda på. Pannkakorna görs på rågmjöl, rullas ihop och fylls sedan med ost, paprika och kyckling. Gott, mättande, enkelt – och förstås, med två viktiga påskelement – ägg och kyckling. Glad påsk!
Kycklingfyllda rågcrepes med avocado- och äppelsallad
madeleinerecept29mars2För: 4 personer
Rågpannkakor:
3 ägg
5 dl mjölk
2,5 dl rågmjöl
salt, peppar
Fyllning:
300g kycklingfilé
1/2 röd paprika
10 cm purjolök
1 dl riven ost
2 ägg
1,5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, curry
Sallad:
70g machésallad
1 avocado
1 rött äpple
1. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda rågmjölet med en nypa socker och en lite större nypa salt. Vispa ihop med smeten och stek till pannkakor.
2. Stek kycklingfiléerna med valfria kryddor i lite smör och låt den sedan svalna en aning. Finstrimla kyckling, paprika samt purjolök och rör ihop med riven ost, ägg, creme fraiche och pressad vitlök. Smaka av med salt, peppar och curry. Fördela ut en rand av röran i mitten av varje pannkaka och rulla sedan ihop.
3. Rada upp crepesen i en ugnsfast form och ställ in i 225° i ca 15 minuter. Servera med en sallad på tärnat äpple och avocado, samt machésallad och äppelciervinäger.
 
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök
/Madeleine Landley i FoodMonitor 29.03.2013