Livs provoceras av Cloettas vd-lön
Godistillverkaren Cloettas vd Bengt Baron kostar bolaget 12.5 miljoner kronor om året. Dessutom fick vd:n 7.3 miljoner kronor för att ha lagt ner bolagets anrika fabrik i Gävle och flyttat produktionen till låglönelandet Slovakien. Det skriver idag Livs i ett pressmedelande.
– I förhandlingarna om nedläggningen av fabriken i Gävle var ett av argumenten från bolaget att man genom detta skulle spara 120 miljoner kronor om året. Nu kapar vd:n ensam alltså åt sig 10 procent av detta. Det här är oerhört provocerande och inte så lite oanständigt, säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson.
– Det här visar att hög moral inte är något som är vägledande för delar av livsmedelsindustrin och näringslivet. Det hade varit välgörande om Svenskt Näringslivs Urban Bäckström och Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist hade markerat att detta bryter mot den lönenormering för arbetsmarknaden som Industriavtalet ska utgöra, fortsätter Nilsson.
Enligt Cloetta togs beslutet om vd-lönen innan samgåendet mellan Cloetta och LEAF.
”Utbetalningen avsåg 2011 och betalades ut 2012. Den rörliga lönen som betalades ut under början av 2012 beslutades och betalades ut före samgåendet mellan Cloetta och LEAF då Bengt Baron var anställd av LEAF och avsåg alltså insatser under 2011. LEAF omfattades därför inte av det regelverk som vi har infört i det nya, börsnoterade Cloetta”, skriver Jacob Broberg, informationsdirektör på Cloetta, i ett mejl till FoodMonitor. 
”Det var den tidigare LEAF-styrelsen och dess ägare som beslutade om detta. I ett börsnoterat företag fastställs ju ersättningspolicyn på årsstämman.”
HÅKAN FRISELL