laxlidl
Lidl få kritik för fiskmärkning
I butikskedjan Lidls butiker kan man köpa en förpackning märkt ”wild chum salmon or wild pink salmon fillets” under varumärket Trawlic. Med andra ord verkar det vara ett lotteri vilken fisk konsumenterna får med sig hem. Örebro kommun, som nyligen gjort ett tillsynsbesök i en av Lidls butiker i staden, kritiserar nu bolaget för märkningen.
– Enligt förpackningen så kan den innehålla chumlax eller pinklax. Ovanför frysdisken satt det en skylt där chumlax angavs. Men samtliga förpackningar som jag granskade innehöll pinklax, säger Petra Lindström, Miljö- och hälsoskyddsinspektör, Örebro kommun.
På den aktuella förpackningen finns det en stämpel med bäst före datum där det även anges en speciell kod som kan användas för att avgöra vad det är för fisk. Om det står A efter datumet ska det enligt förpackningen vara frågan om chumlax. Står det ett B är det istället pinklax.

laxlidl1

Men den lösningen tycker inte Petra Lindström är bra.
– Man kan inte tolka lagstiftningen så att konsumenterna via en kod på förpackningen ska få reda på vad produkten innehåller, säger hon.
Varför tror du Lidl använder den här typen av märkning?
– Förmodligen blir det väl billigare att ta fram en kartong än två olika, säger Petra Lindström.
Örebro kommun har i dagarna i ett brev bett Lidl att se till att lagstiftningen följs.
FoodMonitor kan konstatera att Lidls tveksamma fiskmärkning inte är begränsad till Örebro. Även i en annan stad hittade FoodMonitor den aktuella förpackningen i en Lidl-butik. 
HÅKAN FRISELL
Foto: Örebro kommun.