kalv
Ännu en fullgången kalv
upptäckt på slakteri
Nu har det hänt igen. En fullgången kalv har upptäckts vid slakt. Denna gång på Närkes Slakteri i Örebro. Enligt den officiella veterinären på plats var kalven över 90 centimeter lång och vägde 34 kilo.
”Pälsen var väl utvecklad och den hade väl genombruten tandrad”, konstaterar veterinären, som är anställd av Livsmedelsverket.
Enligt veterinären talar bland annat fostrets längd, vikt, och behåring, för att dräktighetstiden nått 90 procent och att "kon inte skulle ha transportetrats och har utsatts för stora fysiska påfrestningar och omfattande stress”.
När en ko är nära att kalva så luckras skelettfogar och ligament i bäckenområdet upp. Det gör att djuret är extra känsligt under den tiden.
Bland annat därför får dräktiga kor, enligt gällande EU-lagstiftning, inte transporteras när de är dräktiga till 90 procent eller mer av dräktighetstiden.
Livsmedelsverket har även i detta ärende valt att sekretessbelägga informationen om vilken djurbonde som levererade det dräktiga djuret till slakt.
Men av den underrättelse om bristfälligt djurskydd vid slakt som FoodMonitor tagit del av så framgår att djurbonden har sin verksamhet i Västmanlands län.
HÅKAN FRISELL
Foto: Livsmedelsverket. 
Läs mer: 
Fullgånget kalvfoster upptäckt på Nyhléns & Hugosons