1.4 miljoner grisar begravdes levande
Sydkoreas åtgärd att begrava 1.4 miljoner grisar levande på grund av ett utbrott av mul- och klövsjuka får stark kritik världen över. Totalt har utbrottet kostat landet mer än en miljard dollar.
”Utbrottet av smitta är det värsta någonsin i Korea”, säger Kim Jae-hong, veterinär vid Seoul National University, till The Wall Street Journal.
 
Det var i november i staden Andong i Norra Gyeongsangprovinsen som smittan först upptäcktes. Sedan dess har den spridit sig snabbt. Den Sydkoreanska reaktionen har varit panikartad. Myndigheterna vräker ned grisarna, av vilka många enligt uppgift inte är smittade, levande i stora schakt.
 
Vissa dagar har upp till 34 000 grisar avlivats. Det rapporterar World Organisation for Animal Health.
 
Att begrava djuren levande har orsakat stort obehag hos de bönder, soldater, poliser, och myndighetspersoner som tvingats utföra uppgiften. De Sydkoreanska myndigheterna erbjuder enligt uppgift nu terapi för dessa arbetare.
 
Djurrättsorganisationen PETA har startat en kampanj online. Organisationen vill att djuren ska vaccineras istället för att begravas levande. Men något vaccin för den variant av mul- och klövsjuka som drabbat Sydkorea finns ännu inte.
 
Se bildspel här! Varning för starka bilder!
 

 

 

/FoodMonitor