tomasTomas blev Årets Kock!
Tomas Diederichsen (foto), Ulfsunda Slott, Bromma är svensk mästare i matlagning. Idag torsdag tog han hem titeln Årets Kock 2011 när finalen avgjordes i Ericsson Globe, Stockholm.
 
Silvermedaljen gick till Jacob Lells, Skanörs Gästgifvaregård, Skanör och brons till Klas Lindberg, Klas Lindberg Mat & Vin, Hägersten.

Tomas Diederichsen är 31 år och har tidigare vunnit Årets Köttkock (2007) och varit finalist i Årets Kock (2009). Tomas bor i Stockholm med sambo och två barn.

Under dagens final hade de sex finalisterna fem timmar på sig för att tillaga två tävlingsrätter. Den första rätten skapades utifrån en råvarukorg som finalisterna fick se på plats, där huvudråvaran var lax.  Tomas lagade rätten ”Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple, gulbetor, korngryn samt brynt smör.”

Tävlingens andra uppgift var att skapa en modern restaurangrätt med ingredienserna två hela lammstekar med ben och en benfri lammtunnbringa samt minst en ekologisk mejeriprodukt förutom ekologiskt smör. Denna rätt hade finalisterna hade fått förbereda och öva på innan tävlingen. Tomas lagade då rätten ”Helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits.”

Juryns motivering om vinnaren lyder:

Vinnaren har med stilfull känsla visat på innovation inom traditionen och levererat ett väl genomfört mathantverk.
 
Källa: Årets Kock, Foto: Håkan E Bengtsson