ActionAid: Matpriserna dyrare än någonsin – drabbar världens fattiga
Idag meddelar USA:s jordbruksdepartement att de amerikanska majs- och sojabönslagren är på väg mot de lägsta nivåerna på årtionden. Det leder till ännu högre matpriser och drabbar främst världens fattiga.

I januari nådde världsmarknadspriset på livsmedel en ny rekordnivå, enligt FAO:s matprisindex. En av anledningarna till de dyra matpriserna är de låga nivåerna i majs- och sojabönslagren.
 
– Om den amerikanska regeringen vill hindra en ny livsmedelskris måste de sluta använda majsen till etanol och styra tillbaka majsen till den globala livsmedelsmarknaden, säger Marie Brill, Senior Policy analytiker på ActionAid och fortsätter:

– USA:s enorma efterfrågan på etanol gör att majslagren sjunker stadigt och skickar upp de globala majspriserna genom taket.

Höga globala livsmedelspriser påverkar framförallt utvecklingsländer med brist på mat. De kan få problem med att finansiera importen av livsmedel. Miljontals fattiga människor världen över riskerar att gå hungriga om matpriserna ökar eller ligger kvar på så höga nivåer.

/Actionaid

t20