Kina drabbat av ny mjölkskandal
I Kina har en ny mjölkskandal uppdagats. Mjölkproducenter misstänks ha använt ett protein som utvunnits ur avfall från lädertillverkning, samt kemikalien melamin, för att få utspädd mjölk att tillsynes innehålla rätt mängd protein vid kontroller.
 
Tidigare har det kinesiska jordbruksdepartementet förnekat att spetsad mjölk kommit ut på marknaden. Men nu verkar myndigheten backa. Man säger att ”skriverier i kinesisk media har uppmärksammat oss på problemet”, och att man därför planerar att genomföra rigorösa tester och 6 450 stickprov på mjölkprodukter i år.
 
Mjölkskandalen i Kina 2008 orsakade sex barns död och skadade fler än 300 000. Mjölkproducenter hade tillsatt melamin till modersmjölkersättning, yoghurt, och andra mjölkprodukter.
 
De kinesiska myndigheterna beordrade att alla berörda produkter skulle grävas ner eller eldas upp. Men man kontrollerade inte att detta verkligen genomfördes.
 
Enligt uppgift lagrade oseriösa företagare istället en stor mängd av produkterna och har sedan en tid tillbaka åter börjat släppa ut dem på marknaden.
 
/FoodMonitor