astmaallergiforbundetaaf00091Butikskedjornas slarv utsätter allergiker för livsfara
Coop, Ica, och Axfood. Alla har de den senaste tiden återkallat egna märkesvaror där innehållsförteckningarna varit ofullständiga. Konsekvenserna får allergikerna ta. Astma- och Allergiförbundet ser mycket allvarligt på bolagens slarv.
 
”Jag ser mycket allvarligt på det detta. Bolagen måste ju skärpa sig. Det här kan göra att någon dör av ett livsmedel”, säger Ingalill Bjöörn (bilden, foto: Astma- och Allergiförbundet), förbundsordförande, Astma- och Allergiförbundet.
 
I fredags återkallade Coop krabbkött från alla butiker runt om i landet. Bolaget hade missat att skriva ut på förpackningen att produkten innehöll konserveringsmedlet E223 som kan utlösa allergiska reaktioner.
 
För lite mer än en månad sedan hade man ett liknande problem. Då gällde det Coop´s egna majonnäs som innehöll odeklarerade senapsfrön som är farliga för vissa allergiker.
 
Även Ica har haft motsvarande problem. I januari återkallade bolaget chips som innehöll odeklarerat mjölkprotein.
 
För Axfood handlade det för ett par månader sedan om färdigstekta små köttbullar som innehöll skummjölkspulver trots detta inte var deklarerat på förpackningen.
 
Ingalill Bjöörn tycker det är under all kritik att bolagen slarvar med märkningen.
 
”Vi matallergiker får hela tiden får tänka på varenda detalj vi stoppar i oss. Och så ska man ha det här också och inte våga lita på livsmedlen. Det är alldeles för mycket att det ska behöva vara så.”
 
När misstagen med innehållsförteckningarna upptäckdes så har butikskedjorna återkallat produkterna och stoppat försäljningen i sina butiker. Men ofta fungerar inte detta fullt ut. När Coop återkallade sin majonnäs gick den trots det fortfarande att köpa i Konsum Värmlands butiker flera dagar efteråt. Bolagen skyller på den mänskliga faktorn.
 
”Det känns som att man tar inte det här med allergi på allvar. De borde ju göra allt de kan för att förhindra att sådana här saker händer.”
 
Ingalill Bjöörn lider själv av svår allergi. Hon är extremt försiktig med vad hon äter. De som helt litar till bolagens deklarationer riskerar att lida skada.
  
”Om du utsätts för det du är allergisk mot så blir det förvärrat. Det är därför man ska undvika det som det man är allergisk mot. För kroppen blir stressad varje gång man får den allergiska reaktionen.”
 
”Matallergier är speciellt. För det kan man inte medicinera bort”, säger Ingalill Bjöörn.
 
/HÅKAN FRISELL