Torsåsens Fågelprodukter misshandlade kycklingar
En enhetschef från Livsmedelsverket var på besök hos Torsåsens Fågelprodukter i Falkenberg för en rutinmässig inspektion. Då bevittnade han hur en anställd misshandlade kycklingar. Nu har myndigheten anmält bolaget till Åklagarkammaren i Halmstad.
 
Vad var det som hände?
 
”Det handlar om en händelse i slakteriet där man lastar av fåglarna. Vi har sett att djuren far väldigt illa. Så allvarligt att vi valde att anmäla det till åklagare. Det handlar om att slaktkycklingar har misshandlats”, säger Veterinärinspektör Torbjörn Axelsson, Livsmedelsverket.
 
”Jag kan inte ge några detaljer exakt vad som har hänt därför att det är förundersökningssekretess eftersom vi har skickat det till åklagare.”
 
Björn Elb är platschef vid Torsåsens Fågelprodukter. När han såg Livsmedelsverkets rapport tidigare denna månad om det inträffade agerade han snabbt. Bolaget sparkade omedelbart den anställde som pekats ut av Livsmedelsverket.
 
”Livsmedelsverket var här och såg en incident. Vi fick en skriftlig rapport och då avslutade vi den här personens anställning omedelbart.”
 
Björn Elb vill inte heller tala om exakt vad som egentligen hände. Men han slår fast att den anställdes agerande var oacceptabelt.
 
”Det är en handling som han har gjort som man absolut inte gör som människa”, säger han.
 
HÅKAN FRISELL

 

  
FoodMonitor-fakta:
Torsåsens Fågelprodukter
Ägare: Guldfågel-koncernen
Omsättning: 311 Mkr (201004)
Resultat före skatt: 6.1 Mkr
Antal anställda: 133
 
Läs livsmedelsverkets åtalsanmälan av Torsåsens Fågelprodukter här (extern länk, Livsmedelsverket)!