Sveriges Bryggerier: Svenskt öl på väg mot rekord
Sommaren var både het och lång och den svenska kronan svag. Det har påverkat den svenska ölförsäljningen till gränshandeln i Tyskland rejält.
Det senaste kvartalet, juni till och med september, ökade försäljningen av svenskt öl med exakt 40 procent, från drygt 12.5 miljoner liter under 2009 till lite drygt 17.5 miljoner liter i år.
- Det har varit fantastiska försäljningsmånader för hela bryggerinäringen under sommaren, konstaterar Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier som är Sveriges äldsta industribranschförening.
 
- Under juni tex så ökade ölförsäljningen med nästan 55 procent och i augusti med hela 92.7 procent i gränshandeln.

- Det enda smolket i glädjebägaren är förstås att detta visar att gränsförsäljningen generellt inte är på väg ner, vilket ökar den okontrollerade alkoholtillgången för unga. Svenskt öl utgör ju inte ens en femtedel av det som säljs i gränshandeln.

I Systembolagets butiker såldes under perioden juni-augusti 56 miljoner svenskt öl, motsvarande månader såldes 14.6 miljoner svenskt öl på gränshandel i Tyskland.

Totalt hittills i år har de svenska bryggerierna sålt drygt 34 miljoner liter öl enbart i gränshandeln och allt pekar mot att rekordet från i fjol, då de svenska bryggerierna totalt sålde 37910954 liter öl i den tyska gränshandeln, kommer att slås.

Också cidern går mot ett bra år i gränshandeln, till och med september har drygt 8.5 miljoner liter sålts vilket är mer än något år tidigare. Om rekordet 11.4 miljoner liter från ifjol kommer att slås återstår dock att se.


/Sveriges Bryggerier