Snart öppnar Terra Madre
Ett sextiotal delegater reser i dagarna från Sverige för att delta i Terra Madre i Turin 21-25 oktober. Från Sverige kommer mathantverkare, odlare, ungdomar, kockar, journalister och många andra för att möta kollegor från hela världen under fem intensiva dagar, meddelar Slow Food i Sverige.
 
Över 5000 delegater från 160 länder väntas delta i Terra Madre som arrangeras vart annat år sedan 2004. I år kommer Terra Madre i första hand koncentreras kring det mångkulturella samhället och i synnerhet ursprungsfolken.
 
Vid invigningen den 21 oktober kommer fem representanter från ursprungsfolk från hela världen att hålla ett kort anförande på sitt eget språk. Samerna kommer vara representerade liksom aboriginerna från Australien, gamofolket från Etiopien, guarani från Brasilien och en delegation från Kamtjakta.
 
Flaggparaden som följer på invigningen bjuder bland annat på Pequenas Huellas: 150 barn från hela världen som spelar musik.
 
Deltagare i den stora matmässan Salone del Gusto kan liksom föregående år vara med på några av de 70 Earth Workshops som arrangeras. Nytt för i år är att forum via internet är öppna för alla som är intresserade.
 
Samtidigt som Terra Madre äger rum pågår en av de största matmässorna i Europa, Salone del Gusto. På torsdagen den 21 oktober presenteras samernas mat. Den 25 oktober är det dags för jämtländsk källarlagrad getost att vara med i en presentation av sex olika ostar.
 
Sedan tidigare ingår den jämtländska osten och samernas suovas i Slow Foods Presidia, i år kommer bruna bönor från Öland att introduceras där. Drygt 400 kilo bruna bönor och chips gjorda på dem har fraktats till Turin.
 
Källa: Slow Food i Sverige