helena-jonsson-styrelseHelena Jonsson vald
till ny LRF-ordförande
Helena Jonsson valdes idag till ny förbundsordförande av LRFs riksförbundsstämma (bilden, foto: LRF).
"Jag är mycket glad och stolt över att ha fått förtroendet. Det här är det finaste uppdrag man kan få i bondesverige", säger hon.
 
Helena Jonsson är 45 år, gift och har tre vuxna barn. Hon driver tillsammans med sin make avelsuppfödning av herefordkor på Galtås Södergård i Tranås. Hon har varit ledamot i LRFs förbundsstyrelse sedan 2004, varav det senaste året som vice ordförande. Under sina snart sju år i LRFs riksförbundsstyrelse har hon haft ett stort engagemang i bland annat miljö-, vatten- och äganderättsfrågor. Hon har också arbetat mycket för att den kring bonden kostsamma byråkratin och tidsödande administrationen ska minska. Det skriver LRF i ett pressmeddelande.
 
"Jag tror att vi bönder och en stor del av Sveriges konsumenter bär på en gemensam längtan att komma närmare varandra. Se bara på de stora betessläppen av kor, som äger rum i dagarna och som samlar flera hundratusen intresserade. En längtan som bottnar i en känsla av att allt borde hänga bättre ihop. Världen borde bli mer lokal", säger Helena Jonsson.
 
"Samtidigt står vi inför stora problem. Jordens befolkning växer, klimatet förändras och oljan tar sakta men säkert slut. Vi har globala utmaningar framför oss när det gäller livsmedelsförsörjning och energiomställning. Här kan vi bönder verkligen göra skillnad, vi har verktyg att bidra till lösningarna."
 
/FoodMonitor