CORONA FoodMonitor har i flera artiklar berättat om hur hel- och halvmasker kan användas för skydd mot Coronaviruset. En del av dessa masker, som de från tillverkaren Sundström Safety AB i Lagan, kan man återanvända genom att man desinficera dem om och om igen. Det vanligaste är att en alkohollösning används. Men i brist på det kan enligt bolaget även bland annat Klorin användas.
– Du späder ut klorinen till en hundradel. Du kan doppa ner masken och sedan skölja av den. Problemet med Klorin är att du känner klorindoften sedan i filtren. Det går inte att få bort den doften, säger Pontus Ahllwy, teknisk expert på Sundström Safety AB.
Det är ingen risk att det sedan är farligt att använda masken och filtret? – Nej, det en badhusdoft du kommer att känna.
Hur länge ska man doppa ner masken? – Klorinet är mycket mer effektivt än vad isopropanol och etanol är så ofta räcker det med en kortare tid. Jag skulle säga fem minuter. Sedan så sköljer man av den under rinnande ljummet vatten och sedan hänger man upp den och den får lufttorka.
Hur ofta kan man desinficera masken med Klorin? – Vi har kört kanske ett hundratal gånger och det påverkar inte maskerna och produkterna i över huvud taget så det är något som man kan göra kontinuerligt, säger Pontus Ahllwy.