Många fel på elprodukter köpta utanför EU
Elsäkerhetsverket meddelar att man testat elprodukter från nätsajterna WISH, Aliexpress och eBay. 93 procent blev underkända. Det handlar om risk för elchock och brand.
– 26 av 28 testade produkter hade fått försäljningsförbud på den svenska marknaden, säger Patrik Espino Colin vid Elsäkerhetsverket.
– Produkter som säljs utanför EU är inte alltid tillverkade för att användas i Sverige, dessutom finns det inget företag inom EU som tar ansvar för att produkten uppfyller kraven. Detta innebär att du som privatperson får ta ett stort ansvar att kontrollera produkten du köpt, du måste veta att den är säker och får användas i Sverige.
De vanligaste felen som myndigheten upptäckte på de 28 testade produkterna var stift som lossnar från stickproppar, fel typ av plast som lätt brinner, för litet avstånd mellan olika komponenter och felaktiga kondensatorer.
”Överlag är produkterna tillverkade på fel sätt och med fel material och det är inte bara en brist utan flera, vilket ökar risken för att produkten orsakar skada”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.
/FoodMonitor

t20