MyNewsdesk håller inte måttet
LEDARSTICK Många livsmedelsföretag använder fortfarande företaget MyNewsdesk AB:s tjänster för att publicera pressmeddelanden. Det är ett problem. Låt mig förklara varför.
Jag har som journalist under flera år använt MyNewsdesk. Tjänsten var bra i början men har alltid upplevts som buggig och dåligt konstruerad. Det har blivit mycket värre den senaste tiden.
Ett stort problem är att en del livsmedelsföretag använder MyNewsdesk för att tillsammans med pressmeddelanden publicera bilder som de inte äger upphovsrätten till.
Media riskerar sedan att begå brott mot upphovsrätten genom att använda bilderna. MyNewsdesk tycks med sitt upplägg och sin otydlighet om detta inte ha något emot att bilder används utan tillstånd.
Ett ännu större problem är hur MyNewsdesk ser på sina användare.
De stängde nyligen ett konto eftersom de inte gillade en rubrik vi publicerat.
Det här är rubriken MyNewsdesk inte gillade: ”Danderyds sjukhus: Stor reva i Tiki-andningsmask utsatte intensivvårdssjuksköterska på COVID-intensiven för smittorisk – TIKI Safety vidtar åtgärd”
MyNewsdesk säger att de fått ett mejl om rubriken från presschefen på Danderyds sjukhus. Presschefen tyckte inte om rubriken och tycks ha velat stoppa den. Den presschefen har sedermera slutat efter, enligt uppgift, ha varit i blåsväder i ett annat ärende.
Att ett sjukhus försöker stoppa en rubrik är förkastligt och det kan vara värt att undersöka om de begått ett brott i samband med det. Att MyNewsdesk lyssnar till sjukhusets önskan och stänger ett konto är under all kritik. När jag nyligen konfronterade MyNewsdesk med detta hade man en rad undanflykter. Ingen av dem höll.
I samband med att vi granskade MyNewsdesk började bolaget att formligen mejlbomba oss på flera mejladresser. Detta trots att vi flera gånger bett dem sluta. Det är oseriöst.
MyNewsdesk AB tycks på många sätt vara ett bolag i kris. De senaste åren har man enligt Bolagsverket gjort mångmiljonförluster. Kanske är det inte så konstigt när man tycks förakta sina användare.
Mitt råd blir därför till livsmedelsföretag: undvik MyNewsdesk AB. Det finns andra bättre alternativ på marknaden.
p5HÅKAN FRISELL

t20