a21
30 anmälningar mot skandalbolaget Scandipure Nutrition Oü
En konsument i Karlshamn gick nyligen in på en webbsida och beställde och betalade 19 kronor för ett provpaket på kosttillskott från det estländska skandalbolaget Scandipure Nutrition Oü. I dagarna fick konsumenten plötsligt ett krav från företaget Delta Inkasso AB i Stockholm på 2 239.57 kronor. Företaget Financial Tech Sweden AB i Stockholm, som är i samma koncern som Delta Inkasso AB och som finns på samma adress, tycks på uppdrag av skandalbolaget kräva betalning för ett abonnemang. Konsumenten meddelar att han gjort en polisanmälan och en anmälan till Konsumentverket.
– Jag tycker det är rent kriminellt, säger konsumenten.
Konsumenten är besviken på att myndigheterna inte sätter stopp för vad han kallar bedrägeri.
– Det här är ett renodlat bedrägeri som får fortgå i princip utan att man gör något åt det och det är åt skogen.
En annan konsument som råkat ut för skandalbolaget är lika hård i sitt omdöme.
”Detta är bedrägeri och mycket vilseledande marknadsföring”, skriver den konsumenten i en anmälan till Konsumentverket.
I dagsläget finns det 30 anmälningar mot skandalbolaget Scandipure Nutrition Oü hos Konsumentverket. Merparten av dessa anmälningar gjordes de senaste tre månaderna.
Så här skriver några konsumenter i sina anmälningar (Vi anger det datum som konsumenten anger att händelsen inträffade. En anmälan görs ofta senare):
Inträffade 2020-12-16 – ”Min uppfattning var att jag beställde ett provpaket på tabletter för 19 kronor. Men företaget påstår att jag samtidigt ingick ett avtal på sex månaders förbrukning för en kostnad av 2 gånger 1 917 kronor alltså totalt 3 834 kronor.”
”Tycker deras försäljningsmetod är helt oseriös.”
Konsumenten i detta fall är enligt uppgift 80 år gammal och njurtransplanterad.
Det handlar i detta fall om kosttillskottet Viagrol.
Inträffade 2020-12-14 – ”Jag har fått en faktura av Financial Tech Sweden AB trots att jag inte har beställt något av dem. Scandipure Nutrition är ett falskt företag som skickar spam till oss.”
Det handlar i detta fall om kosttillskottet Fatburner+.
Inträffade 2020-12-02 – ”Beställt ett provpaket på 19 kronor. Nu kommer det två fakturor på 1 946 kronor.”
Inträffade 2020-11-21 – ”Har fått en provsändning tabletter från företaget. Enligt uppgift skulle detta kosta 28 kronor inklusive frakt. När sändningen kom fanns det ingen avsändare att kunna kontakta. Efter någon vecka kom faktura via e-mail på 1 946 kronor. Jag tog omgående kontakt med företaget och bestred fakturan. När jag beställde provet fanns ingen tydlig anvisning om ytterligare sändning. Företaget påstår att jag anmälde för sent och därför menar att jag godkänt prenumeration i 6 månader. Detta är bedrägeri och mycket vilseledande marknadsföring. Jag har returnerat provet i obruten förpackning. Företaget kräver betalning på 3 920 kronor. Jag har sagt att jag över huvud taget ej är intresserad av deras produkter.”
Det handlar i detta fall om kosttillskottet Viagrol.
Inträffade 2020-11-16 – ”Jag beställde en provprodukt för 19 kronor. Nu ställer de inkassokrav på 2 122.26 kronor och menar att det ingåtts ett avtal som vi bestrider.”
Inträffade 2020-11-10 – ”Klickade på ett erbjudande prova på 19 kronor plus administrationsavgift och nu fått fakturan på 1 946 kronor. På något jag inte beställt. Vad ska jag göra?”
Det handlar i detta fall om kosttillskottet Viagrol. Konsumenten hade sett marknadsföringen från skandalbolaget på Instagram.
Inträffade 2020-10-14 – ”Jag fick ett reklammail från SN (14/10) med erbjudande om provpaket med deras produkt Viagrol för 19 SEK. Fick bekräftelse 15/10 och fick därefter provpaketet, som jag betalade (19 SEK plus administrationsavgift 9 SEK). Av bekräftelsen framgår att beställningen avser ett provpaket. Därefter (20/11) kom en faktura på 1 946 kronor (antal 1 à 1 917 SEK och administrationsavgift 29 SEK) med förfallodag 30/11. Jag hade alltså inte erhållit någon mer produkt än provpaketet. Den 21/11 bestred jag fakturan eftersom jag inte gjort någon mer beställning än ett provpaket. Scandipure uppger i svar den 21/11: Eftersom du inte avbokade din beställning inom 14 dagar, din prenumeration avslutas efter att den tredje försändelsen har skickats. En länk bifogades med villkor-betingelser. Den 22/11 skickar Scandipure ett mail om att produkterna är på väg. Det är således ostridigt att produkterna inte skickats förrän den 22/11, efter att fakturan skickats (den är daterad 20/11). Av länken med villkor (dessa finns också på Scandipures hemsida) framgår att Genom att beställa ett välkomstpaket accepterar kunden en sexmånadersbeställning. Är detta skäligt? Jag har inte aktivt accepterat en sådan beställning och borde inte ett sådant villkor framgå tydligare vid beställningen, på annat sätt än via en länk. Vidare framgår att det totala priset på beställningen (för kontraktsperioden) är 3 920 kronor. Det framgår att: beställningskontraktet blivit giltigt enligt konsumentskyddslagens 14 dagars avbeställningsskydd – en konstig formulering. Man uppger vidare att faktura skickas efter leverans, vilket uppenbarligen inte stämmer. För att avbeställa så ska man skicka email inom 14 dagar efter mottagandet av provpaketet annars fortsätter beställningen automatiskt till slutet av kontraktsperioden och orden kan inte avbrytas under löptiden (blir 1 plus 6 månader). Jag ifrågasätter skäligheten av detta villkor att man inte kan säga upp avtalet. Jag har endast beställt ett provpaket, vilket jag har betalat för. Avtalsvillkoren är oskäliga och otydliga. Företaget skickar faktura utan att ha levererat produkter. Marknadsföringen är missledande (se Scandipures hemsida). Prisinformationen är bristfällig. Jag har inte godkänt att erhålla e-mail från företaget.”
Inträffade 2020-10-09 – ”Mitt navn er … og jeg bor i Strömstad Sverige. Jeg bestilte et prøve produkt fra Scandipure. Jeg betalte en faktura på 28 kronor før tiden selv om jeg ikke hadde fått produkten. Den kom cirka 2 veckor senere. Jeg fikk plutselig en faktura nå fra Financial Tech Sweden på 1 946 kronor, hvor det også sto en forsinkelsesrente på 20 prosent. Jeg bestilte en pröve pakke fra Scandipure, som kom etter jeg betalte regningen på 28 kronor för tiden. Jeg forstod ikke hva det var før jeg leste om at flere har anmeldt dette firmaet fra før. Jeg har ikke lest noen sted om at dette er bindingstid på 6 månader som det har blitt skrevet i avisen at en annen konsument hadde fått beskjed om. Jeg prøver å ringe Financial men der tar de telefonen, sier hva de heter og jeg blir avbrutt hele tiden. Jeg har nå sendt mail til Scandipure om at dette ikke er riktig og at jeg har blivit lurad, jeg sender også mail til Financial Tech Sweden AB Jeg har også ringt kronofogden for jeg ble veldig nervøs for om jeg ikke betaler summen så går det videre som det står i brevet. De sa jeg ikke skulle betale og la de ta det videre, om det skulle havne til dom får jeg et brev og kan bestride dette. Er de useriøse aktører tar de ikke dette videre, men de prøver seg hele tiden. Jeg har aldrig varit med om dette før så jeg er veldig nervøs, og fikk beskjed via Hallå konsument å skrive en anmeldelse til dere. Jeg vet ikke om jeg har gjort dette riktig nå, men håper jeg kan få hjelp av dere med dette. Legger ved de to fakturaene og brevet som kom i pakken.”
Det handlar i detta fall om kosttillskottet Fatburner.
FoodMonitor har trots flera försök inte lyckats nå skandalbolaget Scandipure Nutrition Oü för en kommentar.
I nästa artikel: Financial Tech Sweden AB ger sin kommentar.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Fler anmälningar mot kosttillskottbolaget Scandipure Nutrition Oü
LÄS OCKSÅ: Konsument anmäler Scandipure Nutrition Oü och Financial Tech Sweden AB
Har du blivit utsatt för ett bedrägeri med kosttillskott? Då kan du alltid vända dig Konsumentverket och polisen.
LÄS OCKSÅ: https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/anmal-till-konsumentverket/
LÄS OCKSÅ: https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/bedrageri/
SÅ BESTRIDER DU EN FELAKTIG FAKTURA: https://www.hallakonsument.se/konsumentratt-process/bestrida-felaktig-faktura/
Fakta:
Delta inkasso AB.
Har inkassotillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten.
Omsättning: 4.9 miljoner kronor (2019).
Resultat: 0.
Antal anställda: 2
Financial Tech Sweden AB.
Registrerat av, men är inte under tillsyn, hos Finansinspektionen under kategorin Finansiella institut.
Några av de största aktieägarna 2021-01-24 (källa: Financial Tech Sweden AB):
Strawberry Holding Ltd – 1 081 aktier (61.67 procent). Är koncernmoder till Snowball Invest AB, Financial Tech Sweden AB och Delta inkasso AB.
AMC LLC – 100 aktier (5.7 procent). Amerikanskt. Enligt uppgift ett fastighetsbolag.
Polynom Investment AB – 85 aktier (4.85 procent).
Fortright AB – 56 aktier (3.19 procent).
Southflowers Studios AB – 25 aktier (1.43 procent)
Aegik AB – 21 aktier (1.2 procent).
Uppland Kapital AB – 19 aktier (1.08 procent).
Birkeldh Invest AB – 13 aktier (0.74 procent).
Agrapart AB – 10 aktier (0.57 procent).
Carlskrona Support & Utveckling AB – 8 aktier (0.46 procent).
Goda Tider AB – 6 aktier (0.34 procent).
Exergicon AB – 2 aktier (0.11 procent).
Funky Junk AB – 2 aktier (0.11 procent).
AM Företagsförmedling AB – 2 aktier (0.11 procent).
Resterande del av aktierna ägs av ett antal privatpersoner.
Totalt finns det 1 753 aktier i Financial Tech Sweden AB.
Omsättning: 19.5 miljoner kronor (2019).
Resultat: 521 000 kronor.
Antal anställda: 9.
Scandipure Nutrition Oü.
Säte i Tallin i Estland.
Omsättning: okänt. Enligt en obekräftad uppgift har bolaget en försäljning på cirka en miljon kronor.
Resultat: okänt.
Antal anställda: okänt. Enligt en obekräftad uppgift har bolaget en anställd.
Har du uppgifter om skandalbolaget Scandipure Nutrition Oü? Skriv gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se.
Anmälningar mot Scandipure nutrition som hittills kommit in till Konsumentverket:
ANM 2021/2583               2021-01-29 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2021/1888               2021-01-25 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2021/1849               2021-01-22 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2021/1819               2021-01-22 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition Ou
ANM 2021/604                 2021-01-11 Oskäliga avtalsvillkor      SCANDIPURE NUTRITION
ANM 2021/100                 2021-01-04 Vilseledande marknadsföring            Scandipure Nutrition
ANM 2020/28865            2020-12-30 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2020/28780            2020-12-29 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure, Delta Inkasso
ANM 2020/28010            2020-12-18 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure
ANM 2020/26890            2020-12-09 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2020/25587            2020-11-30 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
KE 2020/4439                  2020-11-27 Problem med faktura - Scandipure    Scandipure Nutrition
ANM 2020/25420            2020-11-26 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2020/25370            2020-11-26 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2020/25116            2020-11-25 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2020/25041            2020-11-24 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2020/24906            2020-11-24 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2020/24857            2020-11-23 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure nutrition
ANM 2020/24824            2020-11-23 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition, Financial Tech
ANM 2020/23986            2020-11-16 Vilseledande marknadsföring            Scandipure Nutrition
ANM 2020/21254            2020-10-09 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2020/21243            2020-10-09 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
ANM 2020/17183            2020-08-14 Vilseledande marknadsföring            Scandipure nutrition
ANM 2020/17058            2020-08-13 Vilseledande marknadsföring            Scandipure Nutrition
ANM 2020/14565            2020-07-07 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
KE 2020/2691                  2020-06-03 K har hamnat i ett abonnemang        Scandipure Nutrition
ANM 2020/11202            2020-05-27 Fakturering utan avtal    Scandipure Nutrition
ANM 2020/10438            2020-05-19 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure Nutrition
KE 2019/3929                  2019-12-12 k har hamnat i ett abonnemang när han har köpt ett provpaket                       Scandipure Nutrition
ANM 2019/409588          2019-09-20 Oskäliga avtalsvillkor      Scandipure nutrition
Foto: FoodMonitor.

t20