Djurens Rätt: allvarligt att grisar utsätts för höga ammoniakhalter på slakteri
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Livsmedelsverket upptäckt höga halter ammoniak på slakteriet A.J. Dahlberg Slakteri AB i Brålanda. Enligt myndigheten finns det risk att djur utsatts för onödigt lidande av det. Djurrättsorganisationen Djurens Rätt ser allvarligt på detta.
– Grisar är, liksom vi, känsliga för höga ammoniaknivåer. Så det är allvarligt att de utsätts för det. Dålig luft är tyvärr vanligt vid grisuppfödning liksom luftvägsproblem hos grisarna. Nästan alla grisar hålls enbart inomhus, trångt i grupper i boxar i långa rader. Sjukdomar i grisarnas luftvägar, som ofta beror på infektioner av bakterier eller virus, kan förvärras av att luften har höga halter av ammoniak och damm och sprids lätt när många individer hålls tätt ihop, säger Linda Björklund, sakkunnig och etolog på Djurens Rätt.
– Om de höga ammoniakhalterna på slakteriet beror på att det är blött och smutsigt inne hos grisarna så drabbas grisarna såklart också av det, de ska ju ha torra, rena ytor att vila på.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: För höga halter ammoniak på A.J. Dahlberg Slakteri AB – veterinär påverkades – Livsmedelsverket ser risk att djur utsatts för lidande

t20