g32
Stor grupp med slaktsvin hade svansskador – upptäcktes på Skövde Slakteri
Tidigare denna månad upptäckte en officiell veterinär, OV, på slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde en stor grupp med slaktsvin som hade svansskador. Enligt OV stämde inte den beskrivning leverantören gjort av grisarna. Livsmedelsverket har sekretessbelagt uppgifter om leverantören.
”Vid avlastning och levandedjur besiktningen den 15 februari 2022 på Skövde Slakteri påträffades en stor grupp av slaktgrisar som hade svansskador som inte var ordentlig läkta, nämligen halvläkta svansar. De här svansskadade grisarna kom med ett last av grisar med ett antal på 203 slaktsvin och 6 suggor från ... . Förutom att vara ett livsmedelshygieniskt problem är svansskador i denna utsträckning ett djurskyddsproblem då det kan ge smärta, lidande och andra komplikationer för djuren, skriver OV i en anmälan till länsstyrelsen.
”Det kom med information om att det fanns svanskador på denna last men de skulle enligt beskrivning bara vara några få och vara gamla och avläkta. I verkligheten var det många grisar med svansskador och alla var inte avläkta. Det kan föreligga brister på besättningsnivå hos leverantören vad gäller djurskötsel”
/FoodMonitor
Bilden: några av grisarna från det aktuella ärendet. Foto: Livsmedelsverket.

t20