Polisen tvingade journalist att klä av sig naken – och beslagtog källskyddat material
Nu har det hänt igen. Svensk polis har agerat på ett misstänkt olagligt sätt mot en journalist. Denna gång handlar det om journalisten och filmaren Markus Jordö som igår arbetade med en dokumentär åt SVT vid en klimataktion i Stockholm. Enligt uppgift grep polisen honom, beslagtog källskyddat material och tvingade honom att klä av sig naken. Det rapporterar tidningen Journalisten.
– Jag har haft kontakt med polisen och följer ärendet. Oavsett vad som hänt så är jag allvarligt oroad då källskyddat material återigen verkar ha hanterats vårdslöst av polisen, säger Ulrika Hyllert som är Journalistförbundets ordförande, till tidningen.
Enligt Journalisten stoppade polisen in Markus Jordö i en cell i Södertälje där han tvingades klä av sig och sära på skinkorna. Han fick sitta i cellen i mer än åtta timmar.
Även organisationen Reportrar utan gränser Sverige, RSF Sverige, reagerar starkt på det inträffade. De bedömer att journalisten betett sig helt journalistiskt korrekt och inte på något sätt stört polisen eller betett sig brottsligt.
– Det är häpnadsväckande att polisen visar en sådan uppenbar bristande respekt för pressfriheten och det grundlagsskyddande källskyddet, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, enligt organisationens sajt.
Enligt Journalisten beskriver polisen ingripandet mot journalisten som ”olyckligt”.
FoodMonitors kommentar: om polisen beslagtagit källskyddat material så som det beskrivs i det aktuella fallet är det utomordentligt allvarligt. Det kan utsätta källor för fara – till och med livsfara. Detta eftersom polisen kan komma att använda materialet utan att känna till alla förutsättningar. Källor ska skyddas. Det är en grundlagsskyddad rättighet. Ett problem är att polisen är en myndighet som ofta läcker som ett såll. Så att polisen beslagtagit källskyddat material inger inget förtroende. Källor kan också vara poliser som ska skyddas från sin egen arbetsgivare.
HÅKAN FRISELL
LÄS MER: Polisen JO-anmäls – och JK-anmäls
LÄS MER: Svensk polis förde bort två journalister – Journalistförbundet och Reportrar utan gränser fördömer agerandet