Arla2023-06-01
Anställda svimfärdiga på Arla i Kvibille – skyddsombud larmar
Skyddsombud larmar nu för andra gången på kort tid om arbetsförhållanden på mejeriet Arla Foods i Kvibille. Denna gång handlar det om uppgifter om undermålig ventilation på cheddaravdelningen.
”Många talar om att de känner sig svimfärdiga, yra i huvudet, illamående med mera. Många lägger sig med huvudvärk och vaknar med huvudvärk dagen efter på grund av uttorkning. Företaget har vissa år valt att bjuda på isglass för att personalen skall kunna svalka sig på rasterna. Det räcker inte. Vissa år får vi resorb att dricka, men inte det hjälper heller”, så skriver ett skyddsombud i en anmälan igår till Arbetsmiljöverket.
”… värmen i kombination med hög luftfuktighet på cheddaravdelningen som gör att personalen mår fruktansvärt dåligt. … Man svettas konstant, det rinner svett från kroppen under större delen av dagen. Kläderna sitter fast mot huden då de blir genomsvettiga.”
Enligt skyddsombudet har det i cheddaravdelningen ofta under sommartid uppmätts temperaturer på 32-35 grader i kombination med hög luftfuktighet.
”Nu måste företaget agera och sätta in åtgärder. Vi vet att företaget är medvetna om problemet sedan många år och har startat flera utredningar”, skriver denne.
Arla meddelar att man är på gång att installera nya ventilationssystem.
”Vi har noterat den här anmälan och känner till problemet sedan tidigare. Vi har haft en tät dialog med berörda medarbetare och facket. Just nu arbetar vi med att förbättra arbetsmiljön genom att installera nya ventilationssystem”, skriver mejerichef Ole Nyborg Riis, i ett mejl till FoodMonitor.
HÅKAN FRISELL
LÄS MER: Skyddsombud larmar om dålig arbetsmiljö på Arla Foods i Kvibille