Kinesiska myndigheter slår till
mot “rännstensolja”
Som FoodMonitor berättat om tidigare så tar kriminella hand om använd olja som de sedan säljer som nyproducerad matlagningsolja. Nu har de kinesiska myndigheterna gripit 32 personer som sålt tonvis. (VIDEO)
 
”Vi förstörde inte bara ett kriminellt gäng som omvandlade rännstensolja till matlagningsolja. Vi avslöjades också många nya detaljer om gärningsmännens samvetslösa produktion”, säger de kinesiska myndigheterna i ett uttalande.
   
”Rännstensolja” kan bland annat innehålla det cancerogena ämnet aflatoxin, som avges av en mögelsvamp.
 
De nu gripna personerna är en del i en utredning som började i mars i kinas östra provins Zhejiang. De kriminella har sålt oljan över hela landet. Totalt har de kinesiska myndigheterna beslagtagit 100 ton ”rännstensolja” i 14 provinser.
 
I utredningen förekommer Jinan Bio Oil Co., som är ett företag vars verksamhet uppges vara att omvandla använd matlagningsolja till fordonsbränsle. Men istället verkar bolaget ha återvunnit den använda matlagningsoljan och sedan sålt den som ny till dagligvaruhandeln.
 
Det är inte alltid lätt att upptäcka ”rännstensoljan” efter det att den återvunnits.
 
”Efter den har blivit behandlad så kan rännstensoljan ibland klara den kinesiska standarden för ätbara oljor när det gäller parametrar som fettsyror och peroxidnivåer”, säger Liu Shipeng, vice-vd i den kinesiska branschorganisationen China Food Association´s oljeenhet, till Global Times.
 
I Kina används cirka 22.5 miljoner ton matlagningsolja varje år. Uppskattningsvis 2-3 miljoner ton är ”rännstensolja”.
 
”Det betyder att du har en risk att äta rännstensolja var tionde måltid”, säger He Dongping, professor i livsmedelsteknologi vid Wuhan Polytechnic University, till China Youth Daily.
 
He Dongping uppmanar myndigheterna att införa hårdare testning av matlagningsoljan i landet. Han tror också att det kommer ta minst 10 år för Kina att helt bli av med problemet.
 
HÅKAN FRISELL