graysamericanstoresimg_4818
Gray´s nya dryck
anmäld till Läkemedelsverket
Gray´s American Stores började denna månad sälja drycken Marley´s Mellow Mood. Men innehåller den otillåtna substanser? En konkurrent anmälde bolaget till Läkemedelsverket. Enligt Gray´s är det frågan om ett misstag i marknadsföringen.
 
”Vi har inte sett någon anledning att inte det här skulle kunna säljas. Vi är övertygade om att den är helt ok”, säger Johan Höglund, Gray´s American Stores.
 
Enligt det pressmeddelande som Gray´s skickade ut tidigare skulle Marley´s Mellow Mood innehålla både Valeriana i extraktform och melatonin, två kemikalier som har en lugnande effekt.
 
Om livsmedel innehåller Valeriana och melatonin kan de i vissa fall klassificeras som läkemedel. Då måste tillsynsmyndigheten Läkemedelsverket ge sitt tillstånd.
 
På förpackningen med Marley´s Mellow Mood står uttryckligen att man inte ska konsumera drycken upp till två timmar innan man till exempel kör bil.
 
Konkurrenten, som själv tidigare försökt marknadsföra liknande produkter i Sverige och fått nobben av Läkemedelsverket, anmälde Gray´s.
 
Konkurrentens vd säger i anmälan att Gray´s har ”en ny anti-energi dryck på svenska marknaden … med påståenden som är slående lika de vi hade i vår marknadsföring”, och att ”dels är jag djupt besviken på handhavandet av vårt ärende, dels känner vi oss motarbetade och felbehandlade.”
 
Men Gray´s förklarar det hela med att det har skett ett misstag i marknadsföringen.
 
”Skälet är nog att pressreleasen hämtade innehållsförteckningen för det som säljs i USA, och det här produceras ju i England. Där har vi nog förklaringen”, säger Johan Höglund.
 
HÅKAN FRISELL 
 
FoodMonitor-Fakta:
Gray´s American Stores AB
Omsättning: 41 Mkr (2010-06).
Resultat fore skatt: 3 Mkr.
Antal anställda: 11.
 
Läs mer: Bob Marley på burk